FrågaOFFENTLIG RÄTTÖvrigt14/05/2020

Olovligt byggande

Vart vänder man sig om grannen olovligt satt staket i tomtgräns samt gjort en slänt 1 m ut på på våran tomt? Är det kronofogden

Lawline svarar

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vid ärenden som gäller olovligt byggande är det byggnadsnämnden i din kommun som du ska vända dig till. Till dem kan du göra en anmälan angående det olovliga byggandet som har skett.

I din anmälan bör du beskriva vilka olovliga byggåtgärder som vidtagits samt bifoga relevanta dokument och uppgifter. Karta, situationsplan för tomtgränsen eller bilder kan exempelvis vara relevanta handlingar att ha med i skrivelsen. Som anmälare kan du välja att vara anonym. Det finns nämligen ingen skyldighet för anmälaren att uppge sitt namn (JO 2006/07:JO1 s. 366 ff). Det kan emellertid vara svårare för nämnden att utreda ärendet om du gör en anonym anmälan eftersom att de inte kan ställa ytterligare frågor till dig eller informera dig om vad som händer i ärendet.

Vid närmare funderingar kring hur en anmälan ska göras rekommenderar jag dig att besöka kommunens hemsida. Där återfinns vanligen mer information om vad som ska finnas med i en anmälan samt kontaktuppgifter. Du kan även läsa närmare om hur ett tillsynsärende vid olovligt byggande genomförs här.

Hoppas att du har fått svar på din fråga, annars är du välkommen att vända till oss på Lawline igen!

Med vänlig hälsning

Mellin SahinRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Offentlig rätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo