Olovlig körning och återkallelse av körkort

2018-09-30 i Trafik och körkort
FRÅGA
Om man blir tagen för olovlig körning. Kan man få indraget körkort då eller är det endast böter? Ett exempel. Om jag kör en traktor som går för fort men har endast kört 30 km/h. Jag blir stoppad av polisen och i tingsrätten fälls jag för olovlig körning. Kan de ge mig indraget körkort då?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Så som jag har uppfattat din fråga handlar den om olovlig körning och återkallelse av körkort.

En återkallelsen av ditt körkort har skett i enlighet med Körkortslag (1998:488) kapitel 5 § 1, du har då blivit försedd med ett ingripande av ditt körkort i form av återkallelse på grund av fortkörning. Enligt Körkortslag (1998:488) kapitel 5 § 1, 2 st, är körkortsingripande: "ett körkortsingripande med anledning av brottslig gärning ska när det gäller frågan om brott föreligger grunda sig på en lagakraftvunnen dom, ett godkänt strafföreläggande, ett godkänt föreläggande om ordningsbot eller ett beslut om åtalsunderlåtelse enligt 20 kap.rättegångsbalken eller motsvarande bestämmelse i annan författning."

I ditt fall kommer du få ditt körkort indraget, alltinget i samband med dom eller om detta inte redan tidige skett i samband med att polisen stannade dig vid fortkörning. Grund för återkallelsen blir enligt Körkortslag (1998:488) kapitel 5 § 3. I vissa fall du kan endast få en varning och ditt körkort kommer inte att dras in, dock i detta fall verkar detta inte vara aktuellt.

Efter ett återkallat körkort måste du ansöka om ett nytt körkortstillstånd för att kunna köra bil, enligt Körkortslag (1998:488) kapitel 3 § 2. När du ansöker om detta kommer Transportstyrelsen att göra en ny bedömning när det gäller din lämplighet som förare med tanke på omständigheterna som personliga och medicinska förhållanden som avser lämpligheten för körkort.

Ytterligare gör Transportstyrelsen en bedömning av din lämplighet som förutsätter att du inte är opålitlig i nykterhetshänseende och i övrigt kan antas komma att respektera trafikreglerna och visa hänsyn, omdöme och ansvar i trafiken, enligt Körkortslag (1998:488) kapitel 3 § 2 2 st. Enligt Körkortslag (1998:488) kapitel 5 § 13 kan du inte få ett nytt körkort efter återkallelsen innan giltighetstiden för återkallelsen har löpt ut.

Om du anses lämplig genom Trafikverket kommer du få tillbaka ditt körkort, efter ny ansökan, godkännes och ta om körkortet. Däremot föreligger det inga hinder för att du kommer anses vara olämplig för att ha fortsatt körkort och detta kan bli återkallat efter domen med tanke på omständigheterna kring olovlig körning. Detta betyder att du kan bli av med körkortet igen och måste påbörja processen att återfå denna på nytt, självfallet har spärrtiden en inverkan på när du kan söka om körkortstillstånd igen efter domen.

Vill du ha mer rådgivning eller hjälp av en jurist?

Då kan du använda dig av någon av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här - Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Vänligen,

Victoria Rosscheree
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (603)
2019-08-22 Får man köra i Sverige med ett utländskt körkort? i så fall, hur länge?
2019-08-19 Drar transportstyrelsen in körkortet eller får man en varning och böter?
2019-08-05 Får man köra moped klass I om man har B-körkort?
2019-07-31 Tilläggsavgift för biljett till kollektivtrafik

Alla besvarade frågor (72168)