Olagligt att skapa och använda facebookprofil med annans namn?

FRÅGA
Vad heter brottet om någon gör en Facebook i någon annans namn och låtsas vara den personen samt lurar andra som den personen känner att det är den personen som skriver till dom på facebook? Vad är preskriberingstiden på det?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Din frågeställning innehåller inte särskilt många detaljer, så för att bättre besvara din fråga kommer jag fylla ut den med potentiella exempelsituationer. I och med att det rör sig om tänkbara brott aktualiseras i första hand bestämmelserna i brottsbalken (BrB).

Att utge sig vara någon annan kan utgöra olovlig identitetsanvändning

Först och främst kan konstateras att den som olovligen med hjälp av någon annans identitetsuppgifter utger sig för att vara personen, och på så vis orsakar skada eller olägenhet för personen, kan dömas till olovlig identitetsanvändning (BrB 4 kap. 6 b §). Med identitetsuppgifter avses sådan information som kan användas för att identifiera eller peka ut en viss (verklig) person – det kan alltså röra sig om namn, porträttbilder, adress etc. Alltså flera ting som faktiskt förekommer i en facebookprofil. Den olovliga identitetsanvändningen är straffbar om den leder till en ekonomisk skada eller övrigt obehag/nackdel för den utsatte. Obehaget måste objektivt sett varit påtagligt, det krävs alltså en ganska allvarlig kränkning för att beteendet ska vara straffbart. Att bara luras en stund "på skoj" är antagligen inte brottsligt i de flesta fall.

Andra tänkbara brott

Utöver det uppenbart potentiella brottet olovlig identitetsanvändning, kan man tänka sig att någon nyttjat en annans facebook för att lura till sig pengar, ingå avtal eller liknande. I dessa fall kan det faktiskt röra sig om ett bedrägeribrott (BrB 9 kap. 1 §). Skulle någon exempelvis föra över pengar till bedragaren i tron om att det var dennes vän eller familjemedlem är det stor risk att det utgör bedrägeri. Eventuellt skulle det också kunna röra sig om förtal den falska profilen sprider negativt värderad information om den riktiga personen, men detta brott är egentligen inte beroende av den falska profilen i sig (BrB 5 kap. 1 §).

Jag hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh,

Viking Ringstedt
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå KJag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-10-14 11:43
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (832)
2019-10-19 Olaga hot från ungdomar
2019-10-18 Får en lärare spela in ett möte med rektorn?
2019-10-16 Min granne för högt oljud som stör mig, vad kan jag göra?
2019-10-13 Vart går gränsen för bostaden vid hemfridsbrott?

Alla besvarade frågor (73856)