Olagligt att rota i andras sopor?

FRÅGA
Får soparbetare rota in sopor?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Att rota i andras sopor bör i vissa fall kunna ses som brottsligt handlande men det beror lite på situationen. Till exempel kan det bero på var soporna förvaras. Om soporna står på annans mark/tomt så kan det handla om hemfridsbrott eller olaga intrång beroende på om det är en bostadstomt eller till exempel en fabrik (4 kap. 6 § brottsbalken). Normalt sett så står ju en soptunna som ska tömmas inte långt inne på någons tomt utan flyttas till utkanten av tomten intill en väg. Den som äger soptunnan eller containern äger också soporna. Det betyder att det skulle kunna klassas som stöld (eller snatteri beroende på värdet) att själv tillägna sig soporna, men av din fråga förstår jag det som att du undrar om just rotandet skulle vara olagligt. Det skulle kunna röra sig om brottet egenmäktigt förfarande (8 kap. 8 § brottsbalken), eftersom där inte ställs ett krav på att gärningsmannen ska tillgripa något utan det räcker med att man "olovligen rubbar annans besittning", men själva rotandet i sig behöver ju inte innebära att ägarens besittning rubbas.

I övrigt kan det självklart vara integritetskränkande och säkerligen ingenting som en soparbetares arbetsledare skulle uppmuntra, men jag har svårt att se att själva rotandet skulle falla under en brottsbestämmelse.

Hoppas du känner att du har fått svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att komma in med en ny fråga till oss här på Lawline.

Vänligen,

Fanny Rudén
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (1225)
2021-09-18 Är det olagligt att försöka nollställa någon annans lösenord till sociala medier?
2021-09-16 Hot om orosanmälan på falska grunder
2021-09-15 Är det brottsligt att mina föräldrar uppsöker mig på jobbet?
2021-09-06 Är "vänta bara" ett hot?

Alla besvarade frågor (95865)