Olagligt att öppna annans post

FRÅGA
Om jag skulle vilja anmäla en tidigare privat hyresvärd för att ha olovligt kastat min post och även öppnat den.Det handlar om rättegångs papper där jag satt som målsägande. Jag hyrde ett rum i en lägenhet hos en familj i några månader, innan jag blev tvungen att flytta på grund av att jag blev attackerad av en av de jag hyrde rummet av. Bor nu på en tillgänglig adress och har även adressändrat men har fått reda på att samma person som attackerade mig även har slängt och öppnat min post. Hur går jag tillväga om jag vill anmäla denne? Mvh Robert.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Att öppna annans post utan lov är brottsligt enligt 4 kap. 8 § brottsbalken, man gör sig då skyldig till brytande av posthemlighet och straffskalan för brottet är böter eller fängelse i upp till 2 år. Det kan alternativt anses vara intrång i förvar enligt 4 kap. 9 § brottsbalken (samma straffskala), som är subsidiärt till 4 kap. 8 §. Detta eftersom att 4 kap. 8 § endast gäller fall där meddelandet är ”under befordran”, alltså innan det lämnats i brevlådan. Om någon olovligen bryter annans förseglade brev efter att det lämnats i mottagarens brevlåda så ska det klassas som intrång i förvar.

Även själva handlingen att kasta posten utan lov är i sig brottsligt och kan klassas som egenmäktigt förfarande 8 kap. 8 § brottsbalken alternativt olovligt förfogande, 10 kap. 4 § brottsbalken, beroende på vem som kan anses ha besittning över posten när den hamnat i brevlådan, om ni hade en gemensam brevlåda så hade ni antagligen sambesittning över posten medan du bodde där och i sådant fall bör det klassas som olovligt förfogande.

Om du vill anmäla ett brott så kan du kontakta polisen genom att ringa 114 14 eller gå direkt till närmsta polisstation där du bor.

Hoppas du fick svar på din fråga.

Vänligen,

Fanny Rudén
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (1201)
2021-07-23 Kan jag fällas för olaga hot om det blir ord mot ord? Hur mycket böter kan jag få?
2021-07-21 Kan skyltar med visst innehåll uppsatta på egen egendom utgöra olaga hot?
2021-07-19 Vem får polisanmäla ett brott?
2021-07-19 Olagliga uttalanden?

Alla besvarade frågor (94159)