Olaga yrkesmässig trafik

2015-03-30 i Trafikbrott
FRÅGA
Hej! Jag blev stoppad av polisen igår och är nu misstänkt för olaga yrkesmässig trafik eftersom jag hade 2 personer med mig i bilen som jag skulle skjutsa hem. Jag fick de via appen Uber där man kan använda sin bil som typ taxi , dock de kallar det för samåkningstjänst. Jag hade ingen aning att polisen skulle ta det som svarttaxi. Jag har berättat för polisen vad det handlar om och så har passagerarna gjort också. Jag har ett fast jobb som lastbilschaufför och tänkte bara testa det här som en liten extra inkomst. Polisen sa att jag kan till o med få återkallelse av körkortet. Och straffskalan är från dagsböter till ett års fängelse. Men jag hade ingen aning att jag begår brott. Jag har som ett kontrakt med Uber, innan det så skickade jag mitt registerutdrag från polisen och foto på körkortet, det verkade inte vara något skumt. Vad ska jag göra och vad tror ni det kommer att bli? Finns det folk som har fått fängelse för sånt? Tack på förhand för svaret.
SVAR

Hej, och tack för din fråga. Jag hade aldrig hört talas om Uber förr så jag besökte deras hemsida innan jag besvarade din fråga. På hemsidan står att de erbjuder chaufförerna att få betalda körningar och tjäna pengar, och att det handlar om ett förmedlande av taxi/transporttjänst. Det framgår även att Uber sätter priset och tar betalt av den som åker, och sedan betalar ut ersättning till den som kört.
Det handlar alltså inte om någon samåkning.

För yrkesmässig trafik krävs tillstånd enligt Yrkestrafikslagen 2 kap 1 §. I 5 kap 1 § finns brottsrubriceringen olaga yrkesmässig trafik, och precis som du skriver så är straffskalan från böter till fängelse i högst ett år. För att dömas för olaga yrkesmässig trafik krävs dock uppsåt vilket framgår av lagtexten. Väldigt förenklat kan uppsåt sägas vara att man gör något med vilje eller med flit. I ditt fall skulle ett solklart uppsåt vara att du visste om att det var olagligt att ta emot körningar via Uber utan trafiktillstånd, men du struntade i det. Det finns dock olika sorters uppsåt, eller olika grader av uppsåt om man så vill. För straffrätten anses likgiltighetsuppsåt som den nedre gränsen för uppsåt (sedan handlar det om oaktsamhet). Vid likgiltighetsuppsåt har den som begår handlingen en misstanke om vad följden av handlingen kan bli, men är likgiltig inför både följden och risken. I ditt läge då om du misstänkte eller funderade på om det kunde krävas tillstånd men struntade i både det och risken att köra ändå. Det är alltså inte uppsåt till att det var brottsligt/straffbart som krävs, utan till att köra utan tillstånd och att det var yrkesmässig trafik.

Du skriver att du är yrkeschaufför och det är nog dessvärre något som kommer att tala emot dig då du i den egenskapen förväntas ha betydligt större kunskap om t ex yrkestrafiklagen än t ex en privatbilist. Även att du har ett kontrakt med Uber om avlönade körningar och det du själv skriver om att du ville tjäna lite extra pengar talar för att du som yrkeschaufför borde insett att det var taxiverksamhet. Huruvida du kommer fällas till ansvar eller ej för olaga yrkesmässig trafik kan vi här på Lawline givetvis inte svara på.

Det finns dock bl a ett rättsfall från Högsta Domstolen om huruvida att vid ett tillfälle mot betalning skjutsa någon från ett ställe till ett annat (det som brukar kallas svarttaxi) och där man utreder om ett sådant tillfälle kan anses vara yrkesmässig trafik såsom krävs för olaga yrkesmässig trafik. Högsta domstolen uttalar där att "För att det skall vara fråga om yrkesmässig trafik krävs att bilen ställs till allmänhetens förfogande i sådan omfattning att den kan anses vara systematiskt utnyttjad för förvärvsändamål. Det skall dock framhållas att redan den första körningen måste kunna utgöra yrkesmässig trafik, om det är utrett att det är fråga om en planerad yrkesmässig verksamhet som är avsedd att bedrivas även fortsättningsvis." (läs domen här). I ett fall som ditt där appen används osv lär det bli den frågan som blir avgörande, om det kan ses som en planerad, yrkesmässig verksamhet och var menad att fortsätta bedrivas.

Vad gäller straffet om du skulle fällas till ansvar så vet jag inte om någon blivit dömd till fängelse i ditt läge, men rent generellt tror jag inte du behöver oroa dig för fängelse om det enbart hänt en gång och om du inte tidigare är dömd för att ha begått brott. Det finns i svensk lag en presumtion mot fängelse (Brottsbalkens 30 kap 4 §), vilken innebär att när en påföljd ska utdömas för ett brott så ska rätten se om det "räcker" med en lindrigare påföljd än fängelse (t ex böter eller villkorlig dom).

Lycka till!

Vänligen,

Alexandra Wikner
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (955)
2020-07-02 Spärrtid av körkort vid fortkörning
2020-06-30 Är det jag eller mina föräldrar som blir straffade om jag kör utan körkort?
2020-06-30 Indraget körkort vid fortkörning
2020-06-30 Kan man klara sig undan med en varning istället för indraget körkort vid rattfylla?

Alla besvarade frågor (81669)