Olaga tvång genom hot om anmälad

FRÅGA
Hej, räknas det som utpressning eller övergrepp i rättssak (eller kanske något annat) vid följande scenario:En person påstår sig veta vilka som utfört ett brott, brottet är ännu inte preskriberat, personen hotar en annan att hen skall anmäla dessa personer till polisen, om inte den andra "backar" och slutar försöka ta kontakt. Enda anledningen att kontakt tas är då det finns ett gemensamt barn. Får man "hålla inne", den typen av information och får den verkligen användas för att skrämma någon annan person att hålla sig borta?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Gärningen du beskriver räknas troligtvis som olaga tvång eftersom en person tvingar en annan att hålla sig borta (underlåta något) från sitt barn genom att hota att anmäla personen för brott (här " target="_blank">4 kap. 4 § BrB). Straffet för detta är böter eller fängelse i högst två år. Det verkar dock inte vara utpressning eftersom personen inte använder tvånget för att få pengar från offret (9 kap. 4 § BrB).

Det finns ingen skyldighet att anmäla brott som redan är fullbordade. Det är dock straffbart att inte anmäla pågående eller nära förestående brott (23 kap. 6 § BrB). Detta gäller dock bara vissa särskilt föreskrivna brott och om det kan göras utan fara för den som anmäler.

Så för att svara på din fråga: Det är generellt sett tillåtet att ”hålla inne” den typen av information men den får inte användas för att skrämma någon annan person att hålla sig borta.

Mvh

Johan Landström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (1204)
2021-07-26 När är filmning brottslig?
2021-07-26 Ofredande att öppna annan persons brevinkast på natten?
2021-07-25 Kan man förtala företag och får man spela in samtal?
2021-07-23 Kan jag fällas för olaga hot om det blir ord mot ord? Hur mycket böter kan jag få?

Alla besvarade frågor (94235)