FrågaOFFENTLIG RÄTTÖvrigt23/12/2023

Ofullständig fråga - Folkbokföring

Jag vill skriva mig i en ny kommun. mvh

Lawline svarar

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag förstår din fråga som att du vill folkbokföra dig på en annan adress än din nuvarande. Däremot har jag, tyvärr, svårt att utläsa av din fråga exakt vad du önskar få hjälp med i detta hänseende (eller åtminstone hur du vill att just Lawline ska hjälpa dig). För att vi ska kunna ge dig lämplig vägledning i ditt ärende skulle du därför dels behöva tydliggöra din frågeställning något, dels ge lite mer information om just din situation. Jag uppmanar dig därför att försöka ställa din fråga på nytt så att vi, snarast möjligt, kan återkomma med ett svar. I den mån din fråga inte kan ställas på ett kortfattat sätt, och du har möjlighet till det, så kan du även boka en tid med vår juristbyrå eller kontakta oss via telefon (se kontaktuppgifter nedan).

Det kan dock påpekas att frågor avseende folkbokföring sköts av, och därför lämpligast ställs till, Skatteverket. På deras hemsida finns dessutom utförlig information om diverse frågor relaterade till folkbokföring. Därtill finns kontaktuppgifter i den mån du inte hittar svaret på dina frågor i den tillgängliga informationen.

Det kan även påpekas, i den mån det är oklart, att du måste vara folkbokförd på den fastighet och i den kommun där du är bosatt, dvs. där du har din regelmässiga dygnsvila (6-7 §§ folkbokföringslagen (1991:481)). Det är således, som regel, inte möjligt att folkbokföra sig på en annan fastighet eller i en annan kommun än den man bor i. Något annat kan, i värsta fall, föranleda straffansvar för folkbokförningsbrott (42 § folkbokförningslagen).

Jag beklagar olägenheten men tveka inte att höra av dig igen så att vi kan hjälpa dig med ditt ärende.

Vänligen,

Kontaktuppgifter till vår telefonkontakt:

Telefon: 08-533 300 04

Öppettider: Mån-fre kl. 10.00-16.00

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Offentlig rätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo