Ofredande - beviskrav

FRÅGA
Hej. Jag undrar vilka bevis man behöver för att få en person åtalad för ofredande ? Jag har gjort 9 polisanmälningar mot en granne som varje dag hotar och trakassera mig men ingen verken hyresvärden eller polisen gör något åt saken utan alla anmälningar läggs ner. Denna gången har jag lämnat in bevis i form av brev som denna grannen har skrivit till en annan av mina grannar där han bla kallar mig fet och en subba m.m. men ändå lägger polisen ner åtalet och jag undrar därför vilka andra bevis jag behöver ? Med vänlig hälsning. Marianne
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Ofredande är olagligt enligt BRB 4:7. För att det ska räknas som ofredande kan det bland annat vara skottlossning, stenkastning, knuffande eller exempelvis hänsynslöst beteende.

Det är viktigt att den som utför handlingen vet om att den gör fel. Hänsynslöst beteende som är en typ av ofredande innebär att en handling, eller flera handlingar, ger kännbar fridskränkning. Det är upp till domstolen att avgöra vad det betyder mer precist i varje fall. Men jag kan ge dig några exempel. I ett fall ringde en person upp en annan 173 gånger under ett halvårs tid, vilket ledde till åtal. Oftast är det inte "vanlig" telefonterror som leder till åtal, utan det är till exempel när telefonsamtalen sker nattetid eller sker i en enorm mängd trots att mottagaren upprepat bett personen att sluta.

Generellt krävs det att det finns bevis på att personen har kontaktat dig upprepade gånger, att denne vet om att den gör fel och att det kan räknas ge kännbar fridskränkning för att det ska kunna leda till åtal.

Jag hoppas att det här gav dig svar på din fråga. Du är mer än välkommen att kommentera här nedanför om du undrar över något!

Vänligen,

Moa Bodin
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hej och tack för svaret. Har överklagat polisens beslut att ännu engång inte gå vidare med utredningen så nu kan jag bara vänta och se vad som händer. Mvh. Marianne
2016-03-19 12:47
Jag hoppas att allt löser sig!
2016-03-19 13:10
Hej, jag är i liknande situation där polisen numera vill lägga ned utredningen pgr av för lite bevis. Det finns mängder av kränkande sms från mitt ex men då vi har en gemensam dotter och pratar mycket om henne via sms blir hans kränkningar inte tillräckliga. Jag har sagt ifrån flertal gånger men enligt polisen har jag sagt ifrån på fel sätt när jag skrivit ”jag vill att du slutar kalla mig mentalsjuk, jag vill att du slutar kalla mig äcklig mm”. Känner mig utan livslust, detta har pågått i tre år och jag kommer inte att klara av att leva så här tills min dotter fyller 18. När jag inte svarar på hans samtal och sms så hotar han ta vårdnaden (vi har gemensam) och säger att jag leker med eld och ska få betala för att jag inte svarar. Polisen säger att jag inte ska svara alls, att det är då det räknas som att jag säger ifrån men socialtjänsten säger att jag måste samarbeta för barnets skull. Det känns fruktansvärt att det ska vara såhär, är helt förtvivlad.
2018-02-21 10:57
Kommentera
Relaterat innehåll