Oengagerat särkullbarns rätt till arv

2017-07-15 i Arvsordning
FRÅGA
Om två biologiska barn hela livet har engagerat sig för sin pappa och utan ersättning arbetat med det hus dom vuxit upp i, har då ett särkullbarn som inte haft någonting pappan att göra, vid boupptäckning rätt till en tredjedel av pengarna som den gemensamma fadern lämnar efter sig bl a efter husförsäljning?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga,

Regler om arv finner du i ärvdabalken, ÄB (se här).

Eftersom det inte av frågan framgår att pappan upprättat ett testamente utgår jag från att inget sådant finns. När det inte finns något testamente är det i första hand den avlidnes barn som är arvsberättigade (se 2:1 st. 1 ÄB). Här görs ingen åtskillnad mellan särkullbarn och icke särkullbarn, varför alla barnen får samma arvslott. Arvslotten är kvarlåtenskapen delat i antalet arvsberättigade (2:1 st.2 ÄB). Barnen får alltså helt riktigt 1/3 av kvarlåtenskapen om den avlidne hade tre barn då inget testamente upprättats.

Om det finns ett testamente kan arvet fördelas annorlunda. Samtliga barn har dock rätt till sin laglott. Laglotten består av halva arvslotten, det vill säga 1/6 av kvarlåtenskapen ifall den avlidne hade 3 barn (se 7:1 ÄB). Här görs inte heller någon åtskillnad för särkullbarn.

Hoppas att svaret var till hjälp och tveka inte att höra av dig om du har några fler frågor!

Vänlig hälsning,

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1707)
2022-01-11 Hur fördelas arv mellan syskon och halvsyskon?
2021-12-30 Syskonbarnbarns arvsrätt
2021-12-30 Tillhör make/maka den legala arvsordningen?
2021-12-26 Ärver man föräldrars syskon?

Alla besvarade frågor (98478)