Också substitut till enskild egendom i huvudregel enskild egendom

FRÅGA
Hej! Jag och min fd. man håller på med bodelningen efter vår skilsmässa. Vi är dock osäkra på en punkt. Han fick för ca ett år sedan besked från Danmark att han hade en pensionsförsäkring där, som han skaffade för nära 40 år sedan när han var bosatt där under några år innan vi träffades. Men den hade han glömt bort. När han fyllde 61år betalades den ut till honom så han sen kunde göra vad han ville med dessa pengar. Vi valde då att köpa nya möbler till vårt dåvarande gemensamma hem. Nu är vi tveksamma om dessa pengar som numera är möbler ska ingå i bodelningen. Vi var gifta då pengarna betalades ut till honom och vi var gifta när möblerna köptes in.Mvh
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Din fråga regleras av äktenskapsbalken (ÄktB).

Någonting är giftorättsgods, om det inte är enskild egendom.

Om pengarna var enskild egendom, är även möblerna som huvudregel det. Med tanke på tiden som förflutit sedan han tecknade pensionsförsäkringen, är möblerna endast enskild egendom om det föreskrivits i ett äktenskapsförord att de ska vara just enskild egendom.

Finns det inget äktenskapsförord som föreskriver att möblerna är enskild egendom men istället ett giltigt äktenskapsförord som föreskriver att pengarna ska vara enskild egendom är även möblerna enskild egendom om det inte i äktenskapsförordet föreskrivits att sådant som träder istället för pengarna (så kallade substitut) inte ska utgöra enskild egendom (7 kap 2 § ÄktB).

Vänligen

Henrik Witt-Strömer
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
I Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-30 06:53
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (987)
2019-08-20 Kan egendom göras till enskild genom ett avtal mellan makarna, utan äktenskapsförord?
2019-08-17 Hur får man en vigsel till stånd i Kanada?
2019-08-16 Hur ser vi till att jag får tillbaka det kapital jag lånat ut till min hustru, om hon skulle gå bort före mig?
2019-08-15 Kan vi få vårt äktenskap registrerat i Sverige om vi gifter oss utomlands innan min betänketid gått ut?

Alla besvarade frågor (72157)