Normalarbetstidens påverkan på karensen

2017-03-29 i A-kassan
FRÅGA
Hej!Jag har arbetat deltid 50% i 15 månader, sista arbetsdag måndag 31 okt 2016. Anmäld på arb.förmedling o a-kassa från tis 1 nov 2016. Jag har fått avdrag för 8 karensdagar de första två veckorna från HRAK. Enligt handläggaren beror det på att jag arbetade måndag och hade jobbat deltid. Jag blir inte klok på den förklaringen och hoppas därför på hjälp från er.Med vänlig hälsningKerstin
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag uppfattar att du har varit anställd på 50 % (deltid) och grundat ett arbetsvillkor på den anställningen. Arbetslöshetskassan ersätter endast den tid som du arbetat, nämligen 50 %.

En normalarbetstid för en person som arbetat heltid är 40 timmar i veckan, för din del blir normalarbetstiden 20 timmar. Jag antar att ditt utbud är 40 timmar i veckan.

Om du arbetar på måndagen (8 timmar) så kan A-kassan bara ersätta dig för onsdag-fredag. (anledningen till att två dagar går åt, är att du arbetat 8 timmar och då försvinner två av dina försäkrade halvdagar) Dessa tre dagar du får, går åt i karens. Om du är helt arbetslös veckan efter ska du normalt få ut fem ersättningsdagar. 3 + 5 = 8 karensdagar under två veckor.

Det kan vara knepigt att förklara hur man beräknar detta, så här kommer en länk där du kan fylla i den tid du arbetat under veckan och se hur många ersättningsdagar du får ut.

Ditt utbud och normalarbetstid framgår av ditt beslutsbrev.

Hoppas du fått svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom A-kassan (44)
2020-12-09 Ska min semesterersättning ingå i arbetslöshetsersättningen?
2020-12-06 Rätt till ersättning från arbetslöshetskassan om man säger upp sig själv?
2020-12-01 Arbetslöshetsförsäkring - Hur ser villkoren ut?
2020-11-30 Inte nöjd med beslut om A-kassa, vad kan jag göra?

Alla besvarade frågor (94228)