Nedläggning av förundersökning.

2017-10-31 i Förundersökning
FRÅGA
Kan man begära ut skriftlig motivering för polisens beslut om att inte inleda förundersökning när beslutet endast motiverats med "Det är uppenbart att brott inte går att styrka"? Exakt tidpunkt finns, exakt platsangivelse finns och eventuellt även övervakningsfilm. Vi anser inte att det är så uppenbart och skulle vilja få en mer utförlig förklaring till varför de anser att det är så uppenbart att brott ej går att styrka. Gäller ofredande på buss.
SVAR

Hej! Tack för att du hör av dig till Lawline med din fråga!

Vilken tråkig situation det verkar som att du hamnat i, jag ska försöka svara så gott jag kan!

När polisen lägger ned en förundersökning
Förundersökning regleras i 23 kap. Rättegångsbalken, läs lagen här. Om åklagaren inte finner att det finns något bevis för att brottet begåtts så ska förundersökningen läggas ned omgående. Det här regleras i 4 §. Om en förundersökning läggs ned så kan den senare komma att tas upp igen, men då krävs det att nya bevisuppgifter kommit in. När ett beslut om att lägga ner en förundersökning tagits finns det tyvärr inte mycket en kan göra. Om åklagaren istället skulle ha valt att väcka åtal och sedan lägga ned det så finns en möjlighet att själv ta upp och driva åtalet.

Det jag skulle rekommendera dig att göra är att lämna in alla uppgifter du har om brottet till polisen!

Ett stort lycka till med allt!

Vänligen,

Elin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förundersökning (557)
2021-09-17 Varför dröjer förundersökningen?
2021-09-07 Kan jag överklaga en av åklagare nedlagt förundersökning?
2021-08-31 Får polisen göra en husrannsakan utan att fråga mig först?
2021-08-31 Underrättelse om inledd polisutredning

Alla besvarade frågor (95783)