När ska en fordran betalas och när har betalning skett?

2017-10-20 i Fordringar
FRÅGA
Jag undrar vilka omständigheter som reglerar när en betalning av fordran ska ske? När kan betalning tidigast ske, och vid vilken tidpunkt anses betalning ha skett? Jag undrar också i vilken mån parter själva kan avtala om detta?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns inga regler om just fordringar, men man använder reglerna om enkla skuldebrev i skuldebrevslagen (SkbrL). Den kan du hitta här.

När ska betalning ske?

I såna här frågor gäller avtalsfrihet, vilket betyder att lagen bara gäller om man inte personerna det angår kommit överens om något själva. Fordran ska senast betalas på förfallodagen. Ofta avtalar man om när förfallodagen inträffar. Har man inte avtalat om ett datum måste gäldenären (den som är skyldig pengar) betala skulden när borgenären (den som har rätt att få betalt) begär att få betalt. Om inget är avtalat om det tidigaste tillfället för betalning får gäldenären betala så snart hen själv vill, även innan borgenären har begärt det (SkbrL 1 kap. 5 §).

När har betalning skett?

Det finns ingen regel som avgör vid vilken tidpunkt betalning sker, men det får anses vara underförstått att betalning skett när borgenären faktiskt fått pengarna i handen eller på sitt konto.

Som sagt gäller avtalsfrihet på det här området, vilket betyder att parterna som fordran angår kan komma överens om andra villkor än de som står i lag. Finns inga villkor och kan man inte komma överens i efterhand får man utgå från reglerna som redogjorts för här.

Jag hoppas att du med detta har fått svar på din fråga.

Vänliga hälsningar,

Mikaela von Bornstedt
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Fordringar (823)
2021-09-10 Annan person betalar räkningar
2021-08-31 Gemensam skuld
2021-08-30 Hur går man tillväga när en person vägrar återlämna ens saker?
2021-08-27 Dragit pengar från min lön utan lov

Alla besvarade frågor (95699)