När särkullbarnen får ut sitt arv och storleken på deras laglott och arvslott

2017-05-01 i Särkullbarn
FRÅGA
Hej. Vi har diskuterat lite här hemma och har en fråga angående hur arvet uppdelas rent praktiskt. Min mamma och pappa är gifta och de har 2 gemensamma barn, jag och min syster. Sedan har min pappa 2 barn från ett tidigare äktenskap. Min pappa har skrivit ett testamente där det står att särkullsbarnen ska få sin laglott när han är avliden och sedan få ut resten av sitt arv när min mamma är avliden. Nu vill jag bara veta hur det ser ut i praktiken. Låt oss säga att min mamma och pappas giftorättsgods skulle bestå av 30 miljoner. Som jag har förstått det är alltså 15 miljoner min mammas och 15 miljoner min pappas. Av detta är särkullsbarnens arvslott hälften av min pappas del på 15 miljoner, alltså 7,5 miljoner. Nu står det i testamentet att de ska få sin laglott när han är avliden, vilket borde vara hälften av deras arvslott, alltså 3,75 miljoner. Och sedan får de 3,75 miljoner när min mamma är avliden. Stämmer detta eller har jag missuppfattat något? Särkullsbarnen som är 2 st kommer tillsammans totalt ha fått 7,5 miljoner av 30 miljoner när min mamma är avliden? Tack på förhand!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du har uppfattat uppdelningen av arvet helt rätt.
- Om giftorättsgodset är 30 miljoner, så är vardera förälders del 15 miljoner.
- Särkullbarnens arvslott är 7,5 miljoner (3,75 miljoner var).
- Särkullbarnens laglott är 3,75 miljoner (1,875 miljoner var).

När din pappa gått bort har särkullbarnen rätt att begära ut sin respektive laglott. De får en efterarvsrätt till den andel resterande halva av deras arvslott utgör av din mammas totala tillgångar. När sedan din mamma gått bort ska de få ut denna andel.

Men barnen får en efterarvsrätt till en andel, inte till ett specifikt belopp.
- När särkullbarnen fått ut sina laglotter, så ärver din mamma 26,25 miljoner.
- Resterande halva av särkullbarnens arvslott (3,75 miljoner) utgör tillsammans 1/7 av din mammas egendom.
- Särkullbarnen får tillsammans en efterarvsrätt till 1/7 av egendomen när din mamma gått bort.

Att tänka på är att när särkullbarnen fått ut sina laglotter så ärver din mamma resten av kvarlåtenskapen efter din pappa med fri förfoganderätt. Detta betyder att hon får använda egendomen hur hon vill men inte testamentera bort den. Detta innebär alltså att hon både kan minska och öka egendomen.
- Har din mamma minskat egendomen så att hon vid sin bortgång istället för 26,25 miljoner har 21 miljoner, så har särkullbarnen bara rätt till 1/7 av detta, alltså 3 miljoner.
- Har din mamma ökat egendomen så att hon vid sin bortgång har 28 miljoner, så har särkullbarnen rätt till 1/7 av detta, alltså 4 miljoner.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Tova Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?