När och vilket värde ska sättas på det gemensamma huset vid en bodelning? ​​

2021-06-15 i Bodelning
FRÅGA
Vi skiljde oss för länge sedan (brytdatum mars 2012) men mitt ex står fortfarande som 50%-ig delägare på huset jag bor i. Vilket värde skall sättas på huset vid bodelning; värdet 2012 eller idag?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I mitt svar kommer jag först redogöra för vad som gäller vid en bodelning och sedan besvara din fråga om vilket värde och när värdet ska sättas vid en bodelning. I mitt svar tillämpar jag äktenskapsbalken (ÄktB).

När och vilket värde ska sättas på det gemensamma huset vid en bodelning?

Vid äktenskapsskillnaden ska en bodelning upprättas av makarna tillsammans, detta efter att äktenskapet har upplösts (9 kap. 4 § ÄktB). En bodelning måste vara skriftlig och den ska vara underskriven av er båda två (9 kap. 5 § ÄktB). Bodelningshandlingen är ett avtal och mellan dig och din ex-partner råder det avtalsfrihet. Ni får alltså utforma bodelningen som ni önskar. Bodelningshandlingen kan ni registrera hos Skatteverket.

Tillgångars värde ändras under tid och därför ska värderingen ska så nära bodelningen som möjligt. Detta gäller även när ni ska värdera ert hus. Ett exempel är då att bodelningen sker den 16 juni 2021 och värderingen av huset har gjorts 15 juni 2021. Det värdet som ska användas i bodelningen blir enligt exemplet värdet från den 15 juni 2021 och inte värdet från 2012.

Sammanfattning

Huset ska värderas så nära bodelningen som möjligt och värdet som sätts på huset är det som gäller. Ni ska alltså inte använda värderingen från 2012.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga, annars är du såklart välkommen att ställa en ny!

Med vänliga hälsningar,

Jasmin Öykü Özdemir
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2828)
2021-07-20 Kan en bodelning klandras om den ena partens psykiska ohälsa utnyttjades?
2021-07-18 Hur går en bodelning till när ett samboförhållande upphör?
2021-07-18 Samtyckeskravet vid försäljning av gemensam bostad under pågående bodelning
2021-07-14 Hur beräknar man vad man ska köpa ut sin ex-partner för?

Alla besvarade frågor (94160)