När och hur får polisen ta sig in i någons lägenhet?

2017-10-25 i Polis
FRÅGA
Hej! Jag var med om en, för mig, ganska obehaglig upplevelse för ett par dagar sen! Jag hade lämnat dörren olåst då jag visste att min sambo snart skulle komma hem och hade inga planer på att somna! Jag Somnade givetvis och vaknade helt plötsligt av att tre poliser står utanför mitt sovrum! Dom ropade att dom var från polisen och undrade varför jag inte svarar! Jag svarar yrt att jag låg och sov! Min dotter (10mån) vaknar i rummet intill och jag säger att jag behöver gå till henne! Jag har då bara trosor på mig så situationen känns VÄLDIGT jobbig! Dom säger att jag ska få klä på mig men en av dom står kvar i hallen! Jag skyler mig med en tröja och småspringer in till min dotter för att prova söva om henne! Inser att det inte kommer funka så går tillbaka till sovrummet och drar på mig byxor! Poliserna står kvar i hallen och lyser in i övriga rum! Jag är helt förvirrad och yrvaken och när väl min dotter var i famnen börjar dom fråga vart min sambo är! Jag säger att han är och repar, varpå dom frågar hur han kom dit, vems bil som är vems osv. Efter en stunds frågor berättar dom att sambons motorcykel ligger i diket 100m uppåt vägen och 200m åt andra hållet är en bil i diket! Jättekonstigt att jag inte vaknat av poliserna som säger sig ha ropat och knackat, men antagligen var det så surrealistiskt att jag trott att jag drömt! Är det så att polisen får gå in i hemmet så här?!Det blev en lång fråga men vill få med hela scenariot! Tack på förhand!
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Polisen får som utgångspunkt inte ta sig in i en lägenhet utan tillåtelse, förutom när det gäller husrannsakan. Det finns två typer av husrannsakan: reell husrannsakan, som innebär att man letar efter ett föremål eller bevis och personell husrannsakan, som betyder att man letar efter en person.

För att få genomföra en reell husrannsakan krävs att polisen har anledning att anta (ett lågt beviskrav) att ett konkret brott har begåtts. Syftet med husrannsakan måste vara att leta efter föremål som kan tas i beslag eller att undersöka och/eller få klarhet kring omständigheter som kan vara av betydelse för utredningen av brottet. För att få genomföra en personell husrannsakan krävs att personen som polisen letar efter ska gripas, anhållas, häktas, hämtas till förhör eller inställelse vid rätten, kroppsvisiteras eller kroppsbesiktigas. Det krävs emellertid ingen misstanke om att personen är hemma just då. Polisen får också ta sig in i en lägenhet som det finns anledning att anta att någon har avlidit, är medvetslös eller annars oförmögen att tillkalla hjälp.

Oavsett vilken typ av husrannsakan det gäller, måste det man vinner på att göra en husrannsakan vara proportionellt viktigare än det ingrepp som husrannsakan kommer att orsaka privatlivet ex. skada, lidande eller men. Det är alltså inte tillåtet att polisen genomför en husrannsakan utan ett viktigt, berättigat motiv.

Jag kan tyvärr inte ta ställning till huruvida polisen gick in i eran bostad för att genomföra husrannsakan, om de hade anledning att anta att någon i lägenheten var skadad eller hur de bedömde proportionaliteten i beslutet. Om du emellertid anser att polisens agerande var felaktigt, har du möjlighet att kräva ersättning för detta. Det gör du genom att göra en polisanmälan om tjänstefel mot de som genomförde husrannsakan.

Hoppas du fick svar på din fråga och återkom gärna om du funderar på något mer.

Med vänlig hälsning,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Polis (361)
2021-09-11 ​Husrannsakan och beslagtagande av föremål.
2021-08-29 Rättigheter och skyldigheter vid polismöte
2021-08-16 Kan en polis arbeta i samma stad som denne bor?
2021-08-13 Antagningskrav för att bli polis

Alla besvarade frågor (95781)