FrågaSTRAFFRÄTTÖvrigt29/03/2018

När man kan få beslut om kontaktförbud

Jag har ensam vårdnad på min dotter sen hon var tre och detta året fyller hon 11. Hennes pappa är alkoliserad och bor med en missbrukare 60 mil ifrån oss. Han har inte fått träffa sin dotter på väldigt länge då jag inte anser att det är bra för henne. Däremot ringer han henne flera gånger om dagen och ringer tills hon känner sig tvungen att svara. I telefonen pratar han strunt om sin mor för dottern då hon älskar sin farmor. Dottern har nu fått börja gå hos kurator i skolan. Jag har tillsammans med dotterns medgivande blockerat hennes far telefonnr i telefon men då ringer han från annat nr och skyller allt på mig inför dottern. Vi måste få ett slut på detta terroriserande via telefon och undrar hur man ska få igenom ett kontaktförbud så att dottern kan få en välbehövd paus. Hennes far varken lyssnar eller bryr sig om vad jag säger till honom. Han har anmält mig till soc x flera och försökt förstöra, dock har jag soc på min sida som anser att jag skyddar min dotter enligt min plikt som förälder och vårdnadshavare.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

En begäran om kontaktförbud lämnas in till Polisen och därefter är det åklagarens skyldighet att utreda och fatta beslut om ett förbud ska meddelas.

Syftet med ett kontaktförbud är att förhindra fortsatt brottslighet eller fortsatta trakasserier och förföljelser mot en viss person. Starka skäl för att kontaktförbud ska meddelas föreligger om pappan är dömd för brott mot dig eller dottern men det är inget absolut krav för att ett sådant förbud ska kunna meddelas. I riskbedömningen ska det vägas in även andra allvarliga förföljelser trots att de nödvändigtvis inte är att betrakta som brottsliga. "Med förföljelse avses att någon vid upprepade tillfällen på ett mycket påträngande eller besvärande sätt söker kontakt med en person mot dennes vilja, t.ex. genom besök, via sociala medier, telefonsamtal eller brev" (se Kontaktförbud - en handbok, s. 24).

Om åklagaren finner att det finns en särskild risk för t.ex. trakasserier och förföljelser ska han eller hon därefter göra en proportionalitetsbedömning. I den bedömningen ska skyddspersonens (din dotter) intresse av ett förbud vägas mot pappans intresse av att fritt kunna röra sig i samhället och bibehålla kontakt med sin dotter.

Riskbedömningen och proportionalitetsbedömningen ska göras utifrån omständigheterna i det enskilda fallet vilket gör det svårt för mig att ge ett säkert svar utan mer bakgrundsinformation. Utifrån beskrivningen i din fråga utesluter jag dock inte att ett kontaktförbud skulle kunna meddelas. I den ovan länkade handboken kan du läsa mer ingående om vilka faktorer som ska beaktas vid åklagarens bedömning. Mitt råd är att du läser den och sedan vänder dig till Polisen och gör en anmälan.

Hälsningar

Viktor LennartssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo