Kan utländskt körkort återkallas/dras in vid fortkörning?

2021-06-06 i Trafik och körkort
FRÅGA
Hej. Det är så att jag körde 154km/h på 110km/h väg och blev stannad av polisen. Och jag har finskt körkort och dom tog det på plats. Får polisen ta körkortet eftersom jag har utländskt? Vet att jag kan få en spärrtid i sverige. Men tappar jag kortet? Kan jag kräva tillbaka det av dom? Eller måste jag vänta tills dom skickat det till finland. Och kontakta dom där?Mvh
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Rättsliga utgångspunkter

Grunderna för återkallelse av körkort framgår i i 5 kap. 3 § körkortslagen. Ett körkort kan återkallas bland annat vid fortkörning. I förevarande fall framgår att du överstigit hastighetsgränsen med 44 km/h och att du blivit stannad av polisen.

Vid bland annat fortkörning får körkortet omhändertas om det på sannolika skäl kan antas att det kommer att återkallas (5 kap. 7 § första stycket körkortslagen). Bestämmelsen innebär att om en körkortshavare har kört så fort att körkortet på sannolika skäl kommer att återkallas, har polisen rätt att omhänderta det. Den slutliga prövningen av om det ska återkallas sker sedan av Transportstyrelsen. Bestämmelsen om återkallelse av körkort gäller även utländska körkort (6 kap. 5 § körkortslagen). Det utländska körkortet kan därmed vägras giltighet i Sverige i sådana fall där det skulle ha återkallats om det varit svenskt. Den tid ett utländskt körkort ska vara ogiltigt i Sverige bestäms i regel med ledning av bestämmelserna om spärrtid för svenska körkort.

Sammanfattning och rättsverkan av att ha ett utländskt körkort.

I ditt fall innebär detta att körkortet är omhändertaget och att det ska tas beslut av Transportstyrelsen om det ska vägras giltighet en viss tid med mera. Vägras det giltighet en tid får du inte köra med körkortet i Sverige under denna tiden, däremot är det fortsatt giltigt utomlands.

Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Dani Elipas Gobraeel
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (901)
2021-06-14 Vad gäller under prövotiden?
2021-06-11 Krävs körkort för cykel med 1000W motoreffekt?
2021-06-11 Kan körkort återkallas vid våld mot tjänsteman?
2021-06-06 Kan utländskt körkort återkallas/dras in vid fortkörning?

Alla besvarade frågor (93175)