När har syskon rätt till arv?

2016-04-20 i Arvsordning
FRÅGA
Om mitt syskon dör, ärver jag allt från våra föräldrar, eller blir hennes barn/man inblandade?
SVAR

Hej,

Tack för att Du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

För att svara på denna fråga måste man vända sig till Ärvdabalken, som du hittar här.

Lagens 3 kap 1 § stadgar att en make har rätt till hela kvarlåtenskapen när dess partner går bort. Det innebär att om ditt syskon är gift, så har maken rätt till hela arvet före deras gemensamma barn. Har ditt syskon ingen make så är det ditt syskons barn som står som nr. 2 i arvsordningen, vilket regleras i 2 kap 1 § Ärvdabalken. Detta följer av en princip som kallas för partentalprincipen och innebär att det i fösta hand är den dödas avkomlingar som ärver, om avkomlingen är död går arvet vidare till avkomlingens avkomlingar.

Har ditt syskon inga barn eller barn barn, är det ditt sykons, och dina, föräldrar som ärver hela kvarlåtenskapen, 2 kap 2 § Ärvdabalken. Skulle en av era föräldrar inte vara vid livet är det du som träder in istället och får den del av arvet som den föräldern skulle få. Om båda föräldrarna har gått bort får du hela kvarlåtenskapen.

Har du och ditt syskon inte samma föräldrar ser det ut på precis samma sätt bara att det är ditt syskons båda föräldrar som får 50 % var av kvarlåtenskapen, och om er gemensamma förälder har gått bort får du dess del, alltså 50 % av arvet från ditt syskon.

Sammanfattningsvis är det alltså ditt syskons man som har första rätt till arv och sedan är det ditt syskons barn som kommer få kvarlåtenskapen. Du ärver alltså efter dina föräldrar.

Notera: Det ovanstående är under förutsätting att ditt syskon inte har testamenterat något speciellt. Finns ett testamente går testamentet först, men dock med vissa undantag.

Hoppas du har fått svar på din fråga! Annars är du varm välkommen att återkomma hit eller att vända dig till info@lawline.se om du behöver vidare hjälp med ditt ärende.

Mvh,

Cornelia Najafi
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1549)
2021-01-18 Blir barnbarn arvingar om de inkluderas i arvlåtarens sista vilja?
2021-01-18 Rätt till arv efter avliden farbror
2021-01-14 Vem är en "aster"?
2021-01-14 Om min pappas senaste fru har arvsrätt efter min faster?

Alla besvarade frågor (88214)