När har arbetsgivaren rätt till uppsägning?
Jag har en deltidsanställning och var sjuk 4 dagar i september, 2 dagar första veckan sen 2 dagar i slutet på månaden. Och jag hade sjukintyg. Blev då hotad av mitt företag att jag skulle få sparken om jag var sjuk igen. Jag hade en heltidsanställning fram till denna dagen, då ändrade dem mitt kontrakt för att "straffa" mig som dem uttryckte det till ett deltidskontrakt. Har inte varit sjuk sen dess fram till igår då jag sjukanmälde mig en dag för hade ätit något dåligt och kunde knappt lämna badrummet på hela dagen. Även denna gången har jag sjukintyg. Men jag är rädd att dem kommer sparka mig i alla fall. Kan dem göra så?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Lagen om anställningsskydd (LAS) gäller arbetstagare i enskild och i allmän tjänst. Som jag uppfattar det av frågan är du en arbetstagare i enskild tjänst då du nämner att du är anställd i ett företag. LAS är då tillämplig, se lagen här.
Enligt 7 § LAS ska en uppsägning av arbetsgivaren vara sakligt grundad. Det kan vara på grund av arbetsbrist eller personliga skäl. Om en arbetsgivare väljer att säga upp personal på grund av arbetsbrist brukar detta inte ifrågasättas då arbetsgivaren själv bäst känner sin verksamhet.
Exempel på personliga skäl som skäl för uppsägning är samarbetssvårigheter, frånvaro och om arbetstagaren begår stöld mot arbetsgivaren. Uppsägningen är till exempel sakligt grundad om en prognos säger att arbetstagaren inte kommer att sköta arbetet i framtiden, samarbetssvårigheter kanske inte går att lösa, eller arbetstagaren lyckas inte lära sig uppgifterna.
Jag anser inte att det du beskriver når upp till kraven för att det skulle finnas sakliga skäl för uppsägning. Har du dessutom haft sjukintyg kan du ju visa upp att du faktiskt varit sjuk, och det är ingen saklig grund för uppsägning. Din arbetsgivare har alltså inte rätt att säga upp dig på grund av de skäl nu nämner.
Hoppas du fick svar på din fråga!
Vänligen,