När föreligger en gåva juridiskt sett?

2019-08-07 i Gåva
FRÅGA
Mor äger en fastighet värd ca 2,1 milj. Hennes tre barn är överens om att ett av barnbarnen (A) ska få köpa huset. Kan man istället göra så att mor ger bort huset till A och att han sedan ger oss barn 700 000 var som gåva? Detta upplägg för att undvika vinstskatt vid försäljning. Eller är det alltför uppenbart?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Din fråga regleras genom allmänna rättsprinciper och i inkomstskattelagen (IL).

Gåva är skattefritt

När man ger bort något som gåva utgår ingen skatt (8 kap. 2 § IL). Bara för att något betecknas som gåva behöver det inte betraktas som en gåva juridiskt sett. För att en gåva ska föreligga måste tre kriterier vara uppfyllda, dessa är:

FörmögenhetsöverföringGåvoavsikt.Frivillighet.

I detta fall föreligger ingen gåvoavsikt eftersom man vill ha betalt för att ge bort huset. Juridiskt sett kommer alltså transaktionen betraktas som ett köp och inte som en gåva.

Hoppas detta var till hjälp för dig. Här kan du läsa mer om hur Skatteverket ser på olika former av överlåtelser.

Linn Lindelöf
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
17 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-07 14:18
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (572)
2019-10-19 Är det möjligt att kräva betalning för en gåva i efterhand?
2019-10-14 Ge bort fastighet som gåva utan att det räknas som förskott på arv
2019-10-08 Gåva som enskild egendom
2019-10-05 Vad gäller vid gåva av fastighet?

Alla besvarade frågor (73804)