När blir man sambor enligt sambolagen?

FRÅGA
Hej. Jag har en fråga ang bodelning vid samboförhållande. Vi ska separera efter att vi bott i gemensam lägenhet 1.5 månader. Min sambo flyttade in i min lägenhet i sept förra året & för ca 1.5 månader sedan sålde jag den för att vi skulle skaffa gemensamt hem. Alla pengar för min lägenhet lade jag på nya möbler osv & nu kräver han hälften av dessa. Finns det någon tidsgräns för hur länge man måste bo ihop innan allt ska delas?? Tror han bara lurade mig för att få lägenhet & möbler gratis!
SVAR

Hej och tack för din fråga!

För att anses vara sambor i lagens mening (vilket får till följd
att din sambo kan kräva en bodelning) krävs att två personer stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll,  1 § sambolagen. Ungefär sex månader brukar räknas som stadigvarande. Det betyder förmodligen att din sambo har rätt att kräva bodelning enligt 8 § sambolagen.

Du kan dock ha rätt att få behålla mer av din egendom om det
skulle vara oskäligt att du gav den till din sambo. Vid bedömningen av om det kan anses oskäligt ska hänsyn tas till samboförhållandet längd och de ekonomiska
förhållandena, 15 § sambolagen.

Vänliga Hälsningar

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2967)
2021-07-31 Bil utgör inte samboegendom - ej föremål för bodelning
2021-07-31 Bodelning av samboegendom
2021-07-31 Utgör ett nybygge på en tomt samboegendom?
2021-07-31 Vad ska ingå i ett samboavtal?

Alla besvarade frågor (94568)