När behöver man ansöka om lagfart?

2017-10-29 i Fastighet
FRÅGA
Jag ska köpa in mig i halva min blivande mans fastighet. Måste vi ansöka om lagfart för att jag ska vara giltig hälftenägare?
SVAR

Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huvudregeln är att den som är ägare till en fastighet ska stå på lagfarten, enligt 20 kap. 1 § jordabalken (JB). Ansökan ska göras inom tre månader från det att den handling som grundade förvärvet upprättades, enligt 20 kap. 2 § JB. Det är alltså smart att skaffa lagfart så snart som möjligt för att i framtiden undvika krångel från eventuella borgenärer.

Det finns en regel om dold samäganderätt till en fastighet, men för att denna ska vara uppfyllds krävs att egendomen har förvärvats för gemensamt bruk, att maken som inte utåt agerar som avtalspart bidrar ekonomiskt vid förvärvet samt att det finns en gemensam partsavsikt att fastigheten skulle ägas av makarna gemensamt. Om din blivande man alltså har skaffat fastigheten innan ni var gifta kommer presumtionen inte att gälla.

Jag skulle därför råda dig att ansöka om lagfart.

Hoppas att du har fått svar på din fråga!
Vänligen,

Emma Fagerberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?