När är timanställning en lovlig anställningsform?

Hej,

Har anställning på heltid som är en timanställning via ett rekryteringsbolag. Får man lov att ha en timanställning om man inte har annan huvudsaklig sysselsättning? Hur kringår de reglerna? Med vilket argument kan man förändra sin anställning? Bryter de mot reglerna?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Timanställning enligt lag

Huvudregeln enligt svensk lagstiftning är att en anställning gäller tills vidare. Lagen föreskriver emellertid vissa möjligheter till tidsbegränsade anställningar såsom allmän visstidsanställning, vikariat, pensionärsanställning och säsongsanställning. (5§ lagen om anställningsskydd) På arbetsmarknaden finns det idag även en annan form av anställning vilket är timanställning. En timanställning är alltså inte en anställningsform i strikt juridisk mening. (Jämför 5 § lagen om anställningsskydd) Observera dock att timanställning kan tillåtas som anställningsform i vissa kollektivavtal. Det kan även föreskrivas vissa begränsningar gällande timanställningar i vissa kollektivavtal, såsom exempelvis att det krävs att arbetstagaren har en annan huvudsaklig sysselsättning för att en timanställning ska vara lovlig.

Om arbetsgivaren är ansluten till ett kollektivavtal rekommenderas du att undersöka vad som föreskrivs i detta om timanställningar eftersom svaret på dina frågor kan finnas i detta. I mitt svar utgår jag ifrån att arbetsgivaren inte är ansluten till ett kollektivavtal.

Intermittent anställning

En "timanställning" kallas vanligtvis för en "intermittent anställning". Vad som vanligtvis kännetecknar denna typ är att arbetstagaren och arbetsgivaren avtalat om att arbetstagaren skall utföra ett visst arbete åt arbetsgivaren och att arbetstagaren ska vara tillgänglig vissa fasta tider, oftast heltid, men att den faktiska arbetstiden bestäms utifrån arbetsgivarens behov. Detta anses vara en osäker typ av anställning eftersom arbetstagaren inte har ett förutbestämt schema och inte heller en bestämd inkomst per månad. Arbetstagaren har alltså inte någon avtalad rätt att arbeta ett visst antal timmar i veckan, men däremot har han/hon rätt att tacka nej till ett erbjudande om att arbeta.

Mot bakgrund av att arbetstagaren har rätt att tacka ja eller nej vid varje erbjudande om att arbeta, bedöms det uppstå ett nytt anställningsförhållande vid varje nytt arbetstillfälle. Detta innebär att så fort arbetstagaren tackar ja till ett erbjudande om att arbeta, uppstår en allmän visstidsanställning (se 5§ p. 1 lagen om anställningsskydd), trots att arbetstillfället kanske bara sträcker sig över några enstaka timmar.

Övergång till en tillsvidareanställning

Eftersom det vid varje arbetstillfälle uppstår en allmän visstidsanställning får 5a § lagen om anställningsskydd betydelse. I denna bestämmelse föreskrivs att om en arbetstagare varit anställd på allmän visstidsanställning i sammanlagt över 2 år de senaste 5 åren, ska anställningen övergå till en tillsvidareanställning. Alla tillfällen som arbetstagaren har tackat ja till ett erbjudande om arbete och därmed också arbetat ska räknas samman. Tiden som förflyter mellan arbetstillfällena ska dock inte räknas med.

Sammanfattning

"Timanställning" är inte en anställningsform enligt lag och således finns det inte stöd i lagen för en sådan typ av anställning. Observera att det kan det finnas stöd för detta i kollektivavtal. En "timanställning" brukar betraktas som en intermittent anställning vilket innebär att ett nytt anställningsförhållande, en allmän visstidsanställning, uppstår varje gång arbetstagaren arbetar. Detta kan medföra att anställningen över tid övergår i en tillsvidareanställning enligt lag. Det ska understrykas att arbetsgivaren inte begår något lagbrott när denne anställer någon på en "timanställning". Som nämnts ovan kan det dock innebära ett brott mot det eventuella kollektivavtalet om det däri föreskrivs vissa begränsningar mot att använda timanställningar.

Mitt råd är sammanfattningsvis att vända dig till ditt fackförbund om du är medlem i ett sådant för att få specifik rådgivning. Vidare bör du undersöka om arbetsgivaren är ansluten till ett kollektivavtal och om så är fallet, undersöka vad som däri föreskrivs om timanställningar. Finns ingen särskild reglering om detta i kollektivavtalet eller är inte arbetsgivaren ansluten till ett kollektivavtal är mitt råd att noga föra dokumentation över hur mycket du arbetar för att senare kunna argumentera för att anställningen ska omvandlas till en tillsvidareanställning.

Vill du ha mer rådgivning eller hjälp av en jurist?

Då kan du vända dig till vår telefonrådgivning eller boka tid med en jurist

- Boka tid med en jurist för 1699 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

Vänligen,

Marika JaanisteRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arbetsrätt och Anställningsformer? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo