När är en överenskommelse om hyresrätt bindande?

2020-04-16 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej! Jag har en fråga gällande hyresavtal. Det är nämnligen så att jag håller på med att leta efter ett rum i Stockholm och har haft kontakt med en person som hyr ut ett rum. Jag har sett rummet och haft kontakt med ägaren till rummet via messenger och telefon. Jag har tackat ja via messenger men har begärt att skriva avtal innan jag skickar över pengar mm. Hon säger att hon aldrig har skrivit avtal samt ej angett personnummer till henne själv. Jag har dock hittat ett annat rum via en kompis som är billigare och har bättre villkor. Jag har informerad henne om det och nu vill hon polisanmäla mig om jag inte betalar 3 månader deposition för inflytt den 1 mai. Vad ska jag göra? Hon försöker nog skrämma mig tror jag
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om hyra regleras i 12 kap. jordabalken (JB). Det är denna lagen jag kommer att utgå ifrån i mitt svar.

Hyresavtal

Huvudregeln är att det inte finns något formkrav för hyresavtal. Det innebär att även muntliga eller icke-formella överenskommelser om hyra kan vara giltiga.

I 12 kap. 2 § JB finns ett undantag som säger att ett hyresavtal ska vara skriftligt ifall en av parterna begär det. Ifall du har begärt att ni ska skriva ett avtal om saken, är således inte er överenskommelse över messenger eller muntligen bindande, även om det är hennes vanliga sätt.

Vad gäller för dig?

Min åsikt är likt du säger att hon försöker skrämma dig. Som hyresgäst har du rätt till att få ett skriftligt kontrakt, och om ni inte har det så är er överenskommelse inte bindande. Förutsatt att du inte har flyttat in, fört över pengar eller vidtagit annat i ert hyres-deal anser jag att du kan säga nej till henne och tacka ja till ett annat hyreskontrakt.

Det är vanligt att man vill ha ett skriftligt avtal med hänsyn till bevisfrågor. Ifall hyresvärden går vidare med saken måste hon kunna framlägga något hållbart som visar att du är bunden till kontraktet samt vilka villkor som råder. Också kan det vara bra att veta att hyrestvister kan lösas hos hyresnämnd eller i domstol, men är inte ett ärende för polisen.

Jag hoppas att detta gav svar på din fundering.

Vänligen,

Erica Lager
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1543)
2021-04-10 Har hyresvärden rätt att renovera under uppsägningstiden?
2021-04-06 Kräva ex på hyra
2021-04-01 Måste hyresvärden godkänna en utbyggnad mot fastighetens fasad?
2021-03-31 Hyra / Uppsägning / Besittningsskydd / Arrende - Vad gäller?

Alla besvarade frågor (91059)