När är det talan om olaga avlyssning

Hej, Är det lagligt att spela in ett samtal som man deltar i mellan två personer eller fler men att den som spelar in deltar i samtalet. Samt att inspelning görs i någon annans hus eller på någon annans tomt/trädgård. Typ att den som spelar in står vid ytterdörren och den som spelas in står i sitt hus med öppen ytterdörr. Men de båda deltar i samtalet.

Lawline svarar

Hej! 

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. 


Svaret på din fråga finns reglerad i Brotsbalken och nedan kommer jag att förklara rättsläget vid inspelning av annan person. 


Är det olaglig att spela in någon?

Utgångspunkten är den att det i enlighet med 4:9 a Brottsbalken (BrB) är olagligt att spela in samtal av privata slag, om det är så att de som delar i samtalet inte är medveta om att en inspelning pågår och att man själv inte är delaktig i samtalet. Detta innebär då att det är helt okej att spela in ett samtal om man själv är delaktig i det, oavsett om motparten är medveten om att en inspelning sker, eller inte. 


Såvida du inte har brutit dig in i dennes hus eller att inspelningen sker i enrum eller i hemlighet  utan att du själv är delaktig i samtalet så är inspelningen laglig. Hoppas du fick svar på din fråga!


MVH 


Nelly StarkengrenRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Bedrägeri och annan oredlighet, 9 kap BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo