FrågaFASTIGHETSRÄTTÖvrigt27/01/2021

Muntligt löfte om rätt till bostad

Hej,

Min pappa lovade muntligen att min farbror skulle få ett vid det tillfället obeboeligt hus (ej tomt eller fastighet) på deras gemensamma landställe (50/50 ägande) för drygt 20 år sedan. Efter det har min pappa och mamma skilt sig (10 år sedan), i bodelningen fick min mamma pappas del i landet. Numer ägs fastigheterna 50/50 mellan mamma och farbror. Det hus som lovades har renoverats och endast nyttjas de sista 2 åren av farbror och hans familj.

Nu ska vi dela upp landet och farbror hävdar laglig rätt till det hus han enligt honom "fått" inklusive omkringliggande mark. Är det gamla muntliga löftet bindande i detta fall?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Muntliga löften om fastighetsöverlåtelse

Tillämplig lag är jordabalken, då jag utgår ifrån att frågan gäller fast egendom (1 kap 1 § JB).

Köp eller annan överlåtelse av fast egendom (som gåva) är bindande endast i de fall formkraven är uppfyllda - skrifltigt avtal, båda parter ska ha undertecknat avtalet, överlåtelseförklaring ska finnas och fastighetens namn ska anges i gåvobrevet (4 kap 29 § JB).

Om dessa krav inte är uppfyllda, är det inte en giltig gåva av fastigehten (4 kap 1 § JB).

Sammanfattning

Ett muntligt löfte om att ge bort en fastighet som gåva till någon är inte att anse som bindande, förutsatt att ovanstående krav inte är uppfyllda.

Din farbror har därmed inte laglig rätt till den fasta egendomen.

Jag rekommenderar dig att ta kontakt med vår juristbyrå här eller ringa oss för att få mer information i ärendet. Det kan finnas många faktorer som spelar roll i en sådan situation, och jag kan endast utgå ifrån det som du har angivit i frågan.

Kontaktuppgifter till vår telefonkontakt:

Telefon: 08-533 300 04

Öppettider: Mån-fre kl. 10.00−16.00

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Amila ZahirovicRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000