Muntligt avtal

2016-11-23 i Skuld
FRÅGA
Jag har tagit ett lån och köpt en bil till min kompis. Vi hade ett muntligt avtal hos bilhandlaren där han skulle betala bilen direkt när han hade fått lön. Vi har inte skrivit något skriftligt avtal.Han har betalat in första betalningen på lånet och även skatten för bilen.Nu har våran vänskap tagit slut och han har gett tillbaka bilnycklarna till mig.Finns det något sätt för mig att kräva honom på pengarna som jag anser han är skyldig mig för lånet?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Utgångspunkten är att avtal är bindande, och det krävs ingen specifik form, så länge det vid avtalsslutet föreligger två samstämmiga viljeförklaringar. Ett muntligt avtal har exakt samma rättsverkan som ett skriftligt, med ett fåtal undantag (exempelvis vid fastighetssköp) då det finns ett krav på skriftlig form. Förutsatt att du på något sätt kan styrka att din tidigare vän står i skuld till dig, bör du kunna få betalt.

Det du bör göra är att vända dig till antingen kronofogden, som kan hjälpa dig att driva in pengarna förutsatt att du kan styrka att en skuld faktiskt föreligger. Du ansöker om betalningsföreläggande hos kronofogden. Om din tidigare vän bestrider skulden, kan du välja att driva processen i tingsrätten.

Jag hoppas din situation löser sig och att du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Carl William Ahlberg
Fick du svar på din fråga?