FrågaARBETSRÄTTArbetsgivarens skyldigheter 30/05/2018

Muntligt anställningsavtal

Hej,

En vecka sedan Jag har börjat ett jobb som städare "extra" men har inte skrivit anställningsavtal ännu. Jag frågade min arbetsgivaren men han säger att han måste tänka på vilket behov anställning ska göra. Min fråga: Hur länge får man jobba utan anställning?. Någon rekommendation?.Tack.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Du ska såklart aldrig jobba utan anställning. Jag undrar dock om det kan vara så att du och din arbetsgivare har kommit överens om en anställning muntligen. Det finns inget krav på att ett anställningsavtal ska vara skriftligt utan även ett muntligt avtal är giltigt. Som arbetstagare har du dock rätt att få ett skriftligt anställningsbevis senast en månad efter anställningens början. Detta ska ange väsentliga villkor för anställningen såsom exempelvis anställningsform, lön, uppsägningstid m.m. (se Lagen (1982:80) om anställningsskydd (LAS) 6c §).

Det är självklart bra med ett skriftligt avtal då det är ett starkt bevismedel om det skulle uppstå tvist huruvida du blivit anställd eller inte. Jag råder dig alltså att be din arbetsgivare om att få det skriftligt så snart du kan.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,


Anja BartholdssonRådgivare
Hittade du inte det du sökte?