FrågaOFFENTLIG RÄTTÖvrigt22/03/2022

Möte där man yttrar sig innan ansvarsprövning?

I en kommun har Byggnadsnämnden polisanmälts för ett beviljat bygglov och Kommunstyrelsen har mha en advokatbyrå granskat nämndens beslut för de 3 senaste åren. Byråns rapport har offentliggjorts och den är negativ för nämnden.

Nu vill två av oss politiker i nämnden informera hur vi ser på den rapport som lämnats och då får vi nedanstående mail från vår kommundirektör och stabschef.

Har de rätt? Vad kan de stödja sig på? Det är lite brådis m ärendet.

Det har kommit till vår kännedom att ni har bjudit in till ett möte den 30 mars – Inbjudan till information om SBN. Utifrån att mötet sammanfaller med den period då kommunfullmäktige ska besluta om samhällsbyggnadsnämndens ansvarsfrihet för 2021 och att inbjudna enligt uppgift är ledamöter i kommunfullmäktige och kommunrevision, bedömer vi att detta kan ses som risk för otillbörlig påverkan inför Kommunfullmäktiges beslut. Utöver detta så sammanfaller mötet även med pågående polisutredning och kan vara olämpligt även ur detta hänseende.

Vi ber er att nogsamt beakta lämpligheten i att hålla detta möte. Vi ber även er gruppledare att tillsammans med era fullmäktigeledamöter, fundera på lämpligheten i att delta. Det är en försvårande omständighet att mötet hålls under den period som ansvarsprövning sker för föregående år.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag kommer nedan att redogöra för vad som gäller rättsligt och därefter kort sammanfatta vad jag kommer fram till.

Ansvarsfrihet

Det är fullmäktige som beslutar om ansvarsfrihet för olika nämnder och/eller specifika förtroendevalda (5 kap. 24 § kommunallagen). Inget hindrar er från att bemöta den kritik som har riktats mot er. Det ni ska tänka på är att vara aktsamma med vad ni säger och lägger fram under mötet så att det inte blir till nackdel för er, just eftersom nekad ansvarsfrihet medför att fullmäktige får besluta om att en skadeståndstalan får väckas (5 kap. 25 § kommunallagen).

Det jag kan tänka mig att er kommundirektör och stabschef menar med "risk för otillbörlig påverkan" är att de tror att ert möte går ut på att övertyga kommunfullmäktige att inte rösta mot ansvarsfrihet. Vad gäller polisanmälan så kan jag inte utifrån de omständigheter som ni anger förstå varför det skulle vara "olämpligt". Eventuellt kan det handla om att man inte vill att det ska bli någon negativ publicitet om att man går ut och yttrar sig under pågående utredning, särskilt på ett sätt som är ägnat att påverka kommunfullmäktiges åsikt i frågan.

Sammanfattning och råd

Det finns inget som egentligen hindrar att ni yttrar er i denna fråga. Mitt råd är att ni håller er sakliga kring er syn på saken och inte försöker påverka ledamöterna i kommunfullmäktige i frågan om ansvarsfrihet. I övrigt kan ni även be kommundirektören och stabschefen om ett förtydligande om varför de anser att det skulle vara olämpligt. Om ni gör det så får ni gärna kontakta mig på min mail så kan jag lämna synpunkter på det anförda i efterhand. För detta ändamål, eller om ni har några övriga frågor om mitt svar, når ni mig på Julia-saga.herhold@lawline.se.

Hoppas att ni fick svar på er fråga och stort lycka till!
Med vänlig hälsning,

Julia-Saga HerholdRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Offentlig rätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo