Möjlighet att kräva dödsbo på renoveringskostnader?

FRÅGA
Hej,jag ställer denna fråga för min mors räkning.Hennes sambo avled för en tid sedan. De bodde i en bostadsrätt som hon köpt när de var tillsammans. Detta har jag förstått faller in som gemensam egendom enligt sambolagen, även om hon står som 100%-ig ägare. Det visar sig att lägenheten renoverades för 200.000 innan de flyttade in, vilket bekostades helt av min mor.Kan man vid bouppteckningen hävda att de utgifter som kan hänföras till den gemensamma bostaden ska regleras? Dvs. att i efterhand begära att dödsboet betalar sin andel av inköp och renovering?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Precis som du skriver reglerar sambolagen frågor om bodelning och vad som ingår i bodelningen vid en av sambornas bortgång. Sambolagen hittar du här.

I ett samboförhållande finns inget krav på att båda parterna ska betala lika mycket för bostad och bohag. Det faktum att din mor betalade hela renoveringen för 200 000 kronor torde snarare tyda på att de kommit överens om att din mor skulle stå för hela renoveringen. Det finns således ingen grund för att i efterhand kräva dödsboet på hälften av renoveringen.

Hoppas du fick svar på din fråga, och lycka till!

Med vänlig hälsning,

Fanny Karlsson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2780)
2020-11-25 Kan sambo få täckning för enskilda skulder från samboegendom?
2020-11-25 Bodelning av lägenhet enligt sambolagen (SamboL)
2020-11-25 Hur delas samboegendom om ni går skilda vägar
2020-11-20 Kan ett hus som har införskaffats innan ett samboförhållande utgöra samboegendom?

Alla besvarade frågor (86450)