Möjlighet att ingå avtal vid 17-års ålder

2017-04-24 i Omyndiga
FRÅGA
Hej, jag blev upringd tidigare idag av en kille som berättade att eftersom jag hade varit med i deras ps4 tävling så hade jag vunnit ett headset, jag vet att jag var med i något för ett tag sen och jag tänkte att eftersom jag inte gav honom några uppgifter, han hade redan adress och liknande, så var det ingen fara. En stund efter samtalet insåg jag att han ställde väldigt många frågor som han ville att jag skulle svara ja på och jag blev orolig att samtalet kommer användas för att klippas ihop till ett bevis för något avtal eller liknande. Jag är 17 år så om det skulle vara så att det var fejk, kan eftersom jag inte är 18 och inte kan ingå avtal hävda att jag därför inte kan krävas betala något eller liknande?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt 9 kap 1 § Föräldrabalken (FB) kan den under 18 år inte ingå avtal. Det finns vissa undantag till denna huvudregel, varav två skulle kunna vara relevant i det fall. Enligt 9 kap 3 § FB får en person över 16 år får råda över egendom denne tjänat genom eget arbete. I 9 kap 4 § FB stadgas att den över 16 år kan använda sig av pengar denna ärvt genom testamente. Har du inte några egna pengar från eget arbete eller arv, kan du alltså inte ingå något avtal.

Enligt 10 § lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler har du i de flesta fall även 14 dagars ångerrätt på köp gjorda via telefon. Du bör således dessutom kunna ångra ett eventuellt köp.

Eftersom det i ditt fall dock verkar röra sig om ett bedrägeri rekommenderar jag att du istället polisanmäler om det eventuellt skulle hävdas att du slutit ett avtal.

Om du har några ytterligare frågor ber jag dig återkomma!

Vänligen,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Omyndiga (137)
2021-07-02 Får jag bestämma över mina egna pengar om jag är under 18 år?
2021-06-29 Vad gäller vid ingående av avtal med personer under 18 år?
2021-06-10 Vad kan jag göra när mitt barn köpt saker på nätet utan mitt godkännande?
2021-05-05 Får man sälja saker som minderårig?

Alla besvarade frågor (94413)