FrågaAVTALSRÄTTAvtal20/03/2019

Möjlighet att i efterhand ensidigt förändra avtalsvillkor

Hej! Jag har lånat en hankanin och parat min honkanin med. I utbyte skulle dom få en enfärgad hona om en sådan föddes i kullen. Det gjorde det inte och dom försöker nu kräva mig på en kaninunge ändå. Jag har erbjudit dom att köpa en kanin unge eller få 450:- för parningen. Nu hotar dom att stämma mig. Har dom någon laglig rätt alls att ta en kaninunge? Mvh

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga.

Din fråga aktualiserar viktiga principer inom avtalsrätten. En av dessa principer är att avtal ska hållas. Avtal är juridiskt bindande och går inte att ensidigt frånträda eller förändra. Detta gäller oavsett om avtalet är skriftligt eller muntligt, men det är naturligtvis enklare att bevisa vad avtalet innehöll om det finns nerskrivet.

Det framgår ur din fråga att du och ägaren till hankaninen hade bestämt att du skulle låna hankaninen. I utbyte skulle ägaren av hankaninen få en enfärgad hona om en sådan föddes. Enligt ert avtal skulle hen därmed inte få något alls som motprestation om det inte föddes en enfärgad hona. Detta medför att ägaren till hankaninen inte i efterhand kan kräva att hen ska få en annan kaninunge. Det ni kom överens om vad ju att hen eventuellt skulle få en enfärgad hona, om en sådan föddes. Enligt den viktiga principen att avtal ska hållas har ägaren till hankaninen ingen laglig rätt att få ta en kaninunge.

Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig!

Med vänliga hälsningar,

Lovisa LundgrenRådgivare