Möjlighet att ge gåvor då man har fri förfoganderätt

2017-05-30 i Bodelning
FRÅGA
Min farmor ärvde ett hus efter sin avlidne make. Hon har sålt huset och vill nu ge en slant till hennes barnbarn.Hon är orolig att hon inte får det. Men det finns väl inga hinder till detta? Hon måste väl få bestämma vad hon ska göra med sina egna pengar? Hon är rädd för att hennes makes syskon ska ha rätten till en viss procent av pengarna, men det blir väl först när min farmor avlider? Det fanns inga andra arvingar efter hennes make.Hennes avlidne make har inga barn, han har 2 syskon som är i livet.2 frågor:- Min farmor får väl ge en gåva till sina barnbarn utan att det ska vara några hinder?- Hur blir arvet efter min farmor; hur många procent går till hennes makes 2 syskon och hur många procent går till farmors barn?Tack
SVAR

Hej. Tack för att du vänder dig till Lawline med dina frågor.

Din farmor har efter sin makes död fri förfoganderätt att göra vad hon vill med tillgångarna bortsett från att testamentera bort dom eller väsentligt minska egendomen genom gåva eller jämförlig handling. Det innebär att din farmor får ge bort lite till sina barnbarn, men inte "för mycket" enligt 3 kap 3 § Ärvdabalken. Gör hon det, kan hennes makes arvingar kräva vederlagsrätt. Hur mycket en make har rätt att ge bort då denne har fri förfoganderätt har varit oklart, men Högsta Domstolen kom med domen NJA 2013 s. 736 fram till att det är värdet i relation till egendomen i övrigt som är avgörande och inte ett specifikt värde i antal kronor. Högsta Domstolen klargjorde i fallet att en minskning på 25 % av värdet inte kunde anses vara väsentligt, vilket innebär att er farmor kan skänka bort upp till 25 % av arvet utan att hennes makes arvingar kan kräva vederlagsrätt.

Huvudregeln om inget äktenskapsförord finns är att 50 % av arvet efter er farmors död går till hennes makes arvingar och 50 % till er farmors arvingar. Er farmors makes syskon får ärva enligt 2 kap 2 § Ärvdabalken då han inte har några bröstarvingar och inte heller föräldrar i livet.

Jag hoppas att du fick svar på dina frågor!

Therese Yngwe
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2872)
2021-09-20 Vad ska ingå i bodelning mellan sambor?
2021-09-19 Jämkning vid bodelning vid äktenskapsskillnad
2021-09-18 Om vi skiljer oss och skriver bodelningsavtal, men sedan gifter oss igen, gäller bodelningsavtalet eller blir våra tillgångar giftorättsgods?
2021-09-18 Bouppteckningen

Alla besvarade frågor (95740)