Möjlighet att få tillbaka pengar vid bedrägeri
Hej Jag undrar vad jag har för chans att få tillbaka mina pengar. Jag fick ett sms ifrån WASA KREDIT Hej, Din ansökan är nu beviljad, ditt nya kreditkort Gold******är nu aktiverat för användning. Fö spärr av kort kontakta oss på Tel: 08-446 805 71 Vänliga hälsningar Wasa Kredit Jag ringer upp och säger att jag inte har sökt något kort. Han ville ställa några stödfrågor för att veta att det var jag. Och han säger att han ser att jag varit kund hos dom vilket stämmer. Han berättar att kreditkortet är på 30 000 och gjort via mitt BankID. Vilket inte stämde. Han ger mig rådet att prata med min huvudbank och erbjuder att koppla mig till Icabanken. Jag blir kopplad och kommer till Icabanken talsvar som låter precis som vanligt. Väljer val 2 och då svarar nästa bedragare. Han presenterar sig fom icabanken säkerhets avdelning. Han ber mig berätta vad som hänt och han är mycket seriös och trovärdig. Så frågar han mig om jag vet hur många BankID som finns i mitt namn. Jag säger ett. Han säger det finns två och just nu pågår det stora utbetalningar ifrån ditt konto. Han är en mycket skicklig informatör och jag blir manipulerad. Jag är inte medveten om vad som igentligen händer utan jag blir mer och mer rädd om orolig. De övertygar mig att vi ska skapa två nya konton och överföra mina pengar så bedragarna inte kommer åt dom. Jag får ett flöde av information. De ombad mig att ladda ner any desk och jag loggar in på banken och de tar över. Har HD dom i T4623-21 vunnit laga kraft?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag kommer att använda mig av Betaltjänstlagen samt Brottsbalken (BrB) för att besvara din fråga.
Bedrägeriet
Det du blivit utsatt för är ett väldigt vanligt modus operandi vid telefon- och internetbedrägerier (9 kap. 1 § Brottsbalken). Du är inte ensam i att bli utsatt för något sådant här. Först och främst är det viktigt att du anmäler händelsen till polisen via 11414. Det är viktigt för att polisen ska kunna utreda händelsen och möjligtvis få tag på gärningspersonerna. I vart fall är det användbar information och statistik för polisen i framtida fall. I de flesta fallen behöver även banken först ett diarienummer som du får från polisen vid en anmälan för att kunna bearbeta ärenden civilrättsligt från deras sida.
Möjlighet att få pengarna återbetalda
När en obehörig transaktion har kunnat genomföras till följd av att en bankkontohavare genom grov vårdslöshet har åsidosatt en skyldighet enligt 5 kap. 6 § Betaltjänstlagen är utgångspunkten att kontohavaren ansvarar för hela beloppet själv. Ansvaret är emellertid begränsat till högst 12 000 kr om kontohavaren är konsument. Har konsumenten handlat särskilt klandervärt ansvarar han eller hon dock för hela beloppet. (Se 5 a kap. 3 § Betaltjänstlagen).
När ett belopp har betalats ut till följd av en obehörig transaktion är alltså utgångspunkten att konsumenten inte ska svara för någon del. Beroende på hur konsumenten har agerat föreligger ett allt större ansvar för konsumenten, där ansvaret
- begränsas till högst 400 kronor om konsumenten inte har skyddat sin personliga behörighetsfunktion,
- begränsas till högst 12 000 kronor om konsumenten har agerat grovt vårdslöst och
- är obegränsat om konsumenten har agerat särskilt klandervärt.
Mål T 4623-21, som har vunnit laga kraft handlade om en konsument som råkat ut för obehöriga transaktioner och som själv hade lämnat ut koder från sin bankdosa till en bedragare. Banken hade bedömt hans agerande som särskilt klandervärt, dvs han skulle få stå för hela förlusten själv. Högsta domstolen konstaterade däremot att banken varken bevisat att konsumenten medvetet lämnat ut koderna till en obehörig person, eller att han hade förstått att det fanns risk för de obehöriga transaktionerna, eller att han skulle varit likgiltig inför risken för obehöriga transaktioner. De gjorde i stället bedömningen att konsumentens agerande var grovt vårdslöst, men inte särskilt klandervärt. Domen innebär att konsumenten fick stå för 12 000 kr och inte hela det belopp som försvann från kontot.
Om polisen skulle få tag på gärningspersonerna/gärningspersonen kan du såklart även i en rättegång rikta skadeståndsanspråk mot dessa för att återfå pengarna som du kanske inte skulle få från banken.
Sammanfattning
Först och främst är det viktigt att du anmäler händelsen till polisen. Du kommer då att få ett diarienummer som banken ofta vill ha. Kontakta banken och beskriv händelsen för dem. Beroende på om du anses ha agerat grovt vårdslöst eller särskilt klandervärt kan du få stå för allt från 400 kr till obegränsad mängd själv. Då dina omständigheter liknar de i T 4623-21 är min initiala tolkning att du kan komma att få stå för 12 000 kr själv och resterande kan banken ersätta dig för. De 12 000 kr du möjligtvis får stå för själv kan du kräva från gärningspersonen/personerna i en eventuell brottmålsrättegång.
Om du har fler frågor om ditt ärende är du välkommen att höra av dig till mig på alexander.martensson@lawline.se, så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig ytterligare. Eftersom du har beställt telefonuppföljning föreslår jag att jag ringer dig på måndag den 18e november kl 11.00. Om denna tiden inte passar kan du höra av dig via mejl till mig så bokar vi ny tid. Jag kan även sätta dig i kontakt med vår ordinarie byråverksamhet om det kvarstår osäkerheter efter vår kontakt. Med vänlig hälsning,