Misstankeregistret

2017-01-23 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Hamnar man i brottregistret om man har blivit misstänkt för ringa smugglingsbrott
SVAR

Hej,och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

Det finns två register över brott. I belastningsregistret finns uppgifter om personer som fått påföljd för ett brott och i misstankeregistret finns uppgifter om personer som varit skäligen misstänkta för brott.

För att bli registrerad i misstankeregistret ska man vara över 15 år och ha varit skäligen misstänkt för ett brott (se 3 § i lag om misstankeregister). Misstankegraden delas in i fyra nivåer i Sverige, den lägsta är "kan misstänkas", sedan "skäligen misstänkt", följt av "på sannolika skäl misstänkt" och till sist "tillräckliga skäl för åtal". Mer information om misstankegraderna finns på polisen hemsida (här).

Om man hamnar i misstankeregistret för ringa smugglingsbrott beror alltså på vilken grad av misstanke som riktats mot en.

Hoppas du fått svar på din fråga.

Vänligen,

Rebecca Axelsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1310)
2021-07-26 Får man skjuta luftgevär i skogen?
2021-07-21 Får min före detta fru behålla mitt efternamn när hon gifter om sig?
2021-07-21 Diskriminerande vaccinationspass?
2021-06-30 Överlåtelse av läkemedel, narkotikabrott och hamstring av läkemedel

Alla besvarade frågor (94228)