Misstag vid avtalsskrivning

2019-05-03 i Avtals ogiltighet
FRÅGA
Hej om 2personer har skrivit ett avtal från SKK men sen kommit hem efteråt och sett att man missat fylla i en väldigt viktig ruta då ingen av parterna såg den, blir avtalet då ogiltigt fram tills det blir korrekt ifyllt?
SVAR

Hej och tack för att ni vänder er till Lawline!

Ett avtal är ju i grund och botten en viljeförklaring som parterna är överens om, särskilt om ni båda undertecknat avtalet. Du nämner inte i din fråga vilken typ av avvikelse det skulle bli av att den berörda punkten inte är ifylld. Troligtvis är båda parter medvetna om att avsikten var att den skulle vara ifylld och detta går att ändra i efterhand. Hela avtalet blir inte per definition ogiltigt. Skulle däremot en tvist uppstå om punkten skulle man till exempel kunna luta sig på avtalslagen 32 § om förklaringsmisstag, alltså att en situation uppkommit då ni varit överens om avtalets utformning men att punkten missades. Det talar även för ett misstag att ni försökte rätta till felet när ni insåg att det uppkom.

Troligtvis löser ni detta på enklaste sätt genom att kontakta den andra avtalsparten och delge informationen om att det skett ett misstag.

Lycka till!

AnnaSara Jarius
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtals ogiltighet (355)
2021-07-22 Hur ska min dotters avtal tolkas? Och hur gör vi för att komma ur det?
2021-07-20 Hur återkallas en fullmakt?
2021-07-01 Kan en arbetsgivare tvinga sina medarbetare att skriva på en avsiktsförklaring?
2021-05-13 Konsekvensen av att arbeta som student fastän man inte är student

Alla besvarade frågor (94473)