FrågaSTRAFFRÄTTÖvrigt31/01/2020

Misshandel genom bussning av hund?

Jag har sedan ett tag tillbaka ihop med en tjej och som tidigare hade ett förhållande med en annan kille Vi går alla tre i högstadiet och är 16 år gamla. När jag och tjejen blev tillsammans så bestämde vi för att hålla det hemligt för att inte såra tjejens ex som fortfarande är ledsen över att det tagit slut mellan dem två. Men får två månader sedan så valde vi att offentliggöra våran relation med en bild på Instagram med en bild på oss två och med bildtexten ''vi är ihop#kärlek #forever''. Sedan några timmar senare så hade tjejens ex kommit och bankat på hennes dörr och skrek att han ville komma in. Sedan öppnade hon dörren och in rusade hennes ex med sin 4 månaders gamla schäfervalp och bussade han på mig och skrek ''PÅ HONOM ZORRO! HAN SKA DÖ!!!'' och sedan bet valpen mig i benet så att jag började blöda. Efter det sparkade jag bort hunden som ylade bort men sedan sprang den emot min flickvän istället som plockade upp valpen och dängde den hårt i golvet. Därefter ringde vi polisen som kom till lägenheten och fick lyfta ut hennes ex. Men på väg ut ur lägenheten tappade han ut ett av min flickväns guldsmycke värt några tusen kronor som han hade stoppat på sig någon gång under tumultet. Efteråt såg hon att hennes ex hade kommenterat på Instagrambilden att hon är ett luder och att hon ligger runt med varenda snubbe i stan. Vad är en straffrättslig bedömning av fallet?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag kommer nedan att försöka göra en straffrättslig bedömning utifrån omständigheterna i detta fall men jag kommer däremot inte gå in på påföljderna för brotten och inte heller vad utfallet i detta fall blir, eftersom det saknas omständigheter för att göra en precis och korrekt utfallsbedömning.

Vilken lag är tillämplig?

Regler gällande brott och straff förekommer i Brottsbalken (1962:700) (BrB)

Gå in i någons hus utan tillåtelse eller vägra avlägsna sig?

Den som går in i någons hus utan tillåtelse eller vägrar lämna efter tillfrågan döms för hemfridsbrott. Det har ingen betydelse om det rör sig om ett hus, ett rum, en gård eller ett fartyg. I detta fall har din flickväns ex knackat på och begärt att få komma in, om det är fallet att din flickvän bjöd in honom utgör detta inget brott men om hon däremot inte bjöd in honom kan detta utgöra hemfridsbrott. Dessutom kan det utgöra ett hemfridsbrott om din flickväns ex inte lämnade huset/rummet efter tillsägelse, 4 kap. 6 § BrB.

Bussa sin hund på någon?

Den som med uppsåt tillfogar någon annan kroppsskada gör sig skyldig till misshandel, 3 kap. 5 § BrB. Att det i lag står tillfoga innebär inte att det måste vara ett knytnävslag eller en spark utan man kan även med hjälp av en kniv, hund eller annat tillhygge tillfoga någon kroppsskada, vilket i sin tur medför att man gör sig skyldig till misshandel. I juridisk mening är en hund inte en fysisk person utan anses vara ett lösöre, av denna anledning har det ingen betydelse för bedömningen att hunden är en levande varelse.

Eftersom det i detta fall är en hund som har bitit en person kan även lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter (Hund- och kattlagen) bli aktuell. Enligt 1 § Hund- och kattlagen ska en ägare se till att hunden inte orsakar skador eller avsevärda olägenheter. Om hunden har orsakat skada kan det beslutas av polismyndigheten att den ska omhändertas, 11 § Hund- och kattlagen, och därefter kan hunden säljas, skänkas bort eller, om hunden utgör en fara för människor eller djur eller om det annars finns särskilda skäl, avlivas, 12 § Hund- och kattlagen.

Tappat ett stulet smycke?

Den som försöker eller förbereder sig för att stjäla döms för försök till stöld, 8 kap. 12 § BrB. I detta fall handlar det om ett smycke som är värt några tusen kronor, beroende på värdet på föremålet och andra omständigheter kan själva handlingen antingen betraktas som försök till ringa-, normalgraden, eller grov stöld. Anledningen till att handlingen bör betraktas som ett försök är eftersom din flickväns ex faktiskt inte fullbordade handlingen genom att få med sig smycket utan tappade det innan han lämnade bostaden, dessutom måste det kunna bevisas att han har försökt stjäla smycket och att det exempelvis inte har ramlat ner från ett bord eller liknande.

Kränkande kommentar på sociala medier?

Allt som skrivs på sociala medier omfattas inte av yttrandefriheten, exempelvis får man inte förtala någon genom att få personen att framstå som en dålig person inför omgivningen. Detta gäller även om det som skrivs är sant, som exempel får man inte peka ut att någon har stulit något eller skadat någon även om personen faktiskt har gjort det. I detta fall har din flickväns ex skrivit kränkande kommentarer om din flickvän vilken är att betraktas som förtal, 5 kap. 1 § BrB. Om det är fallet att din flickvän känner sig kränkt kan det även bli aktuellt med skadestånd för kränkning eftersom det sker i samband med brott (förtal), 2 kap. 3 § Skadeståndslagen.

Bra att veta

Den straffrättsliga bedömningen är endast gjord men hänsyn till de angivna omständigheterna och man bör vara medveten om att det kan bli andra utfall i verkligheten, det är alltså upp till polis/åklagare/domare och bedöma. Dessutom är det en låg ålder bland de som är inblandade i fallet och därmed kan straffen och påföljderna mildras.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Arian ShadmehrRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo