Minderåriga i styrelse för ideell förening

2017-10-12 i Föreningar
FRÅGA
Hej Lawline! Finns det något principiellt hinder för att kassören i en allmännyttig ideell förening är minderårig?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Jag kommer att svara generellt på din fråga utan att ta hänsyn till omständigheter såsom föreningens stadgar, kassörens arbetsuppgifter eller den minderåriges ålder.

Det finns inga principiella hinder för att ha en minderårig kassör i en ideell förening, eftersom att det i Sverige råder föreningsfrihet (Artikel 11 Europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna). Föreningsfriheten gäller även för minderåriga. Detta innebär att en minderårig bland annat kan bilda en förening, gå in och ut ur en förening, och sitta i en ideell förenings styrelse.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga, om du känner att något skulle behöva förtydligas ytterligare eller vill ha ett mer preciserat svar är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen,

Ronja Westlin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?