Min hyresgäst påstår att jag lovat att sälja huset till henne

2021-06-21 i Köpavtal
FRÅGA
Hej.Jag äger ett bostadshus som jag har hyrt ut i 15 månader, jag och hyresgästen har skrivit hyresavtal hyreslagen. När hyresgästen bestämde att hon ville hyra huset så sa hon att om jag tänkte sälja huset så är honintresserad av att köpa det. Jag svarade att det skulle jag notera, jag sa också att jag kommer att lägga ut huset på den öppna marknadenför att se vad jag kan få för huset. Den 30 /4 -21 sa jag upp hyresgästen och vi skrev avtal om uppsägning, Nu hävdar hon att jag har lovat henneatt hon skulle få köpa huset. Något avtal om köp av mitt bostadshus finns inte mellan mig och hyresgästenvarken muntligt eller skriftligt. Vad säger lagen?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Köp av fast egendom är särskilt lagreglerat, och överenskommelser blir inte bindande utan att de uppfyller vissa krav. De så kallade formkraven för fastighetsköp återfinns i 4 kap. 1 § jordabalken, och innebär krav på köpares och säljares underskrift, uppgift om köpeskilling, överlåtelseförklaring samt precisering om vilken fastighet köpet avser.

Även om du faktiskt hade gett din hyresgäst ditt löfte om att i framtiden sälja huset till denne skulle detta alltså inte haft någon rättslig betydelse förrän ni skrivit under ett avtal som uppfyller formkraven, vilket ju inte skett. Om hyresgästen haft tillräckligt goda skäl att tro att köpet skulle vara bindande skulle viss skadeståndsskyldighet eventuellt kunna uppstå för dig, men i praxis har då krävts betydligt mer än endast sådana uttalanden som du redogör för – betald handpenning, exempelvis. Det låter som att hyresgästen inte haft goda grunder för uppfattningen att du skulle ha lovat att sälja till henne, men även om så varit fallet är du inte bunden av detta och får sälja till vem du vill.

Om du har fler funderingar är du varmt välkommen att återkomma med en ny fråga!

Med vänlig hälsning,

Hanna Palmkvist
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köpavtal (209)
2021-08-17 Om part avlider efter köpekontrakt men innan köpebrev - vad gäller?
2021-08-16 Ångra husköp efter påskrivet köpekontrakt
2021-07-29 Får jag köpa min köpares lägenhet?
2021-07-25 Vad krävs för att en husförsäljning ska vara giltig?

Alla besvarade frågor (95872)