Min blivande arbetsgivare vill ha mig snarast, har jag rätt att sluta och börja en ny anställning?

FRÅGA
Hejsan blev uppsagd på min prov anställning den 30/12-2017. Arbetsgivaren vill att jag jobbar till den 28/2-2018. Nu har jag fått besked om att jag får en ny anställning vid en annan arbets givare undrar om jag kan sluta min anställning före den 28/2 eftetsom uppsägnings tiden är ju 2 veckor vid min nuvarande arbetsgivare min blivande arbetsgivare har kontaktat min nuvarande arbetsgivare om att han vill ha mej snarastHar jag rätt att sluta o börja en ny anställning
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om provanställning och uppsägningstid finns i lagen om anställningsskydd (LAS). Trots att du blivit uppsagd av din arbetsgivare har du rätt att själv säga upp dig från anställningen för att få kortare uppsägningstid.

Enligt lagen har arbetsgivare en minsta uppsägningstid på två veckor för provanställningen (LAS 31 §). För arbetstagare finns däremot ingen stadgad uppsägningstid. Om du har ett kollektivavtal finns däremot troligtvis en bestämmelse där om hur lång uppsägningstid som gäller. Vanligtvis avtalas om en månads uppsägningstid för provanställningar. Har du inget kollektivavtal gäller lagen och du kan i princip säga upp dig från provanställningen direkt, t.ex. uppsägning på fredag eftermiddag för att påbörja ditt nya jobb måndag morgon.

Sammanfattningsvis råder jag dig att läsa i ditt kollektivavtal, om du har ett sådant, vilken uppsägningstid som gäller för din provanställning. I så fall är du skyldig att arbeta kvar denna tid. Finns inget kollektivavtal, är du inte bunden av någon uppsägningstid för provanställningen. Du har då rätt att sluta direkt och påbörja en ny anställning.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Tova Andersson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Uppsägning och avskedande (1927)
2022-01-27 Fråga om uppsägning vid provanställning
2022-01-26 Vilken uppsägningstid gäller för en arbetstagare som vill säga upp sig?
2022-01-25 Fråga om uppsägning
2022-01-23 Kan man avstängas om man inte är vaccinerad mot covid?

Alla besvarade frågor (98676)