Min arbetsgivare förnekar muntligt avtal

Hej!

Jag har ett arbetsavtal skrivet med mitt företag som jag arbetar hos och är nöjd med detta avtal. Nu vill min arbetsgivare skriva om avtalet och ändra min inkomst till det sämre. Jag vet att jag inte behöver skriva på det nya och vid tillfället då jag skrev på mitt avtal som jag har idag så lovade man mig att få arbeta extra som timanställa och med en väldigt bra ersättning. Detta hade man som morot för att man ville att jag skulle skriva avtalet. Idag vill min arbetsgivare skriva om avtalet och därmed ändra min förmån som extra timanställd.

erbjudandet om denna förmån blev muntligt men efterlevdes i sex månader. Vi samtal med arbetsgivaren så påstår arbetsgivaren att det aldrig funnits något muntligt avtal. Kan man göra så här?! Arbetsgivaren har ju betalat ut utöver min fasta deltidsersättning också de extra timmar jag blivit lovad under ett halvårs tid. Då tycker jag att arbetsgivaren indirekt godkänt avtalet som var överenskommet!

Har jag rätt? Jag kommer inte skriva på ett nytt avtal.

Lawline svarar

Hej och tack för att du kontaktar Lawline med din fråga!

Även muntliga avtal är bindande enligt svensk rätt (Avtalslagen 1 §). Det som brukar vara svårt är att bevisa att de har existerat. Du har dock utbetalningar som styrker att ni har haft detta avtal, och därmed goda chanser att bevisa att ni faktiskt haft ett sådant avtal. Jag bedömer därmed att du har goda utsikter att bevisa avtalets existens, och du kan då vända dig till kronofogden eller tingsrätten om det är så att din arbetsgivare inte betalar dig enligt det muntliga avtal ni har.

Tack för att du kontaktade lawline, behöver du mer rådgivning kan du ringa till oss på lawline, 08-533 300 04

Vi besvarar samtal måndag till fredag 10:00-16:00

Ebba EkstrandRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 995 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arbetsrätt och Arbetsgivarens skyldigheter ? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo