Medsökande låneavtal

2016-02-27 i Fordringar
FRÅGA
Hej.Jag har en fråga vad gäller att vara medsökande på privatlån.Låt oss säga att jag och min tjej tar ett lån där hon är huvudlåntagare och jag står med sommedsökande. Om vi får lånet beviljat och jag och tjejen går isär efter ett tag, vad händer då ?Är jag betalningsansvarig, alltså 50/50. Funkar det att skriva ett kontrakt mellan mig och hennedär det står avtalat att hon tar över skulden/lånet i sin helhet?Vad innebär regressrätt eller vad det nu heter.Tacksam för snabbt svar.
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Innebörden av att du är medsökande till privatlånet är att långivaren kan vända sig till både huvudlåntagaren och dig som medsökande för att få betalt för 100 % av lånet. På juridiska kallas detta att ni är "solidariskt ansvariga" för lånet. Att ni går skilda vägar medför ingen skillnad i förpliktelsen gentemot långivaren, ni båda har fortfarande ett solidariskt betalningsansvar.

Regress innebär att den som i enlighet med det solidariska betalningsansvaret har betalat skulden vänder sig mot den rättmätiga gäldenären. Om det visar sig att du får betala lånet som din sambo tagit för att finansiera exempelvis sin bostadsrätt kan du vända dig mot henne med en regressfordran avseende beloppet du har betalat till banken.

Hoppas svaret hjälpte.

Vänligen

Karl Risberg
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Fordringar (694)
2020-07-11 Misstagsbetalning - condictio indebiti
2020-06-30 Kontraktsbrott - åtgärder.
2020-06-25 Jag har riktat ett betalningskrav på en nästan tioårig faktura till min f.d. uppdragsgivare. Vad bör jag tänka på?
2020-06-22 Preskription av fordran. Vad gäller?

Alla besvarade frågor (81796)