Medhjälp till rån och häktning i Norge
Hej!
Jag undrar vad straffskalan är för medhjälp till rån i Norge är? Personen i fråga är häktad i Norge just nu för att rånet skedde där men är Svensk medborgare. Personen var inte med i rånet men har ändå blivit häktad för medhjälp för rånet. Han är 18 år gammal och har inget i brottsregistret sedan tidigare. Hur lång tid kan det ta från att personer blir häktade fram tills att de sätter en dom om personen är skyldig eller ej?
Lawline svarar
Hej,
Tack för din fråga!
Vi på Lawline har inte studerat norsk rätt ingående, men jag ska försöka svara på dina frågor så gott det går.
I Norge används samma straffskala oavsett om det gäller rån eller medhjälp till rån. Straffet bestäms dock med hänsyn till gärningsmannens medverkan, varför medhjälp oftast bestraffas betydligt lindrigare. För rån är straffet fängelse i maximalt fem år. Grovt rån bestraffas med maximalt 15 års fängelse, eller 21 år om någon skadats allvarligt eller omkommit till följd av rånet. Detta framgår av 327-328 §§ i den norska strafflagen (lov om straff).
Som sagt bör dock dessa höga fängelsestraff sällan komma ifråga vid medhjälp. Hur långt straffet skulle bli är omöjligt att besvara utan att känna till omständigheterna kring fallet. Den låga åldern och avsaknaden av tidigare brottslighet talar dock i förmildrande riktning, varför något längre fängelsestraff inte är troligt. Som sagt är det dock beroende av personens roll i rånet och andra omständigheter.
I Norge beslutar tingsrätten om häktning för maximalt åtta veckor. Efter denna åttaveckorsperiod kan dock ett nytt beslut tillåta åtta nya veckor. Någon gräns för hur många gånger detta kan ske finns inte. Huruvida tingsrätten beslutar om häktning beror på om det anses nödvändigt för t.ex. polisens utredningsarbete eller risken för att personen försöker fly. I vissa fall sitter personer häktade ända fram tills rättegången startar, i andra fall släpps de innan. När polisen är färdig med utredningen finns två alternativ. Antingen beslutar åklagaren att lägga ner undersökningen eller så väcks åtal, varefter rättegång följer. Tidsperioden är väldigt varierande och beror på hur stort utredningsarbetet är. Det kan handla om allt från ett par veckor till flera månader. När det gäller medhjälp kan misstankarna mot just den personen skrivas av under utredningsarbetets gång, även om utredningen mot andra misstänkta fortsätter. I sådana fall behövs alltså ingen dom för den personen.
Vänliga hälsningar,