Måste vi berätta vem som kört en bil och blivit tagen av fartkamera?

2019-02-15 i Trafikbrott
FRÅGA
Fått fråga om vem som kört fordon som blivit fotad av fartkamera!Detta en tjänstebil!Måste vi som företag svara?Vad händer om vi ej svarar?Läggs ärendet ned?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

För böter på grund av fartkameror gäller ett föraransvar och inte ett ägaransvar. Det innebär att bara den som verkligen framfört bilen är den som kan dömas till böter för fortkörningen. Ni har ingen skyldighet att informera om vem som framfört bilen under tiden fortkörningen skedde.

Om det tas ett foto av en förare i en bil vid fortkörning kommer polisen att inleda en utredning för att fastställa vem föraren är. Det normala förfarandet är att man i det skedet går igenom passbilder och körkortsbilder bland anhöriga för att se om det är någon av dessa som är förare. Det är t.ex. inte helt ovanligt att en bil är skriven på en i familjen och att andra maken eller barn kör med den. I ert fall rör det sig om en tjänstebil och jag kan inte svara för exakt hur polisen sköter utredningen i ett sådant fall. Ett tänkbart scenario är att det utförs en jämförelse av pass- och körkortsbilder av anställda i företaget mot bilden på fartkameran.

Om polisen hittar en matchande bild kommer de att vända sig mot den de anser att har framfört fordonet. Kan det inte hittas en bild som överensstämmer med fartkameran kommer sannolikt ärendet att läggas ner på grund av bristande bevisning.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Dennis Lavesson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Vi hade fall där en taxiförare kört för fort men polisen frågade om det var ägaren av åkeriet och skickade med passfoto som inte var likt föraren alls. Så i detta fall verkade de inte gått igenom de anställda.
2019-07-20 16:08
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (784)
2019-08-21 Får man äga manuell bil med automatkörkort?
2019-08-10 Vem betalar fortkörningsböter vid fortkörning med lånad bil
2019-08-02 Hur överklagar jag återkallat körkort?
2019-07-31 Kan spärrtiden på körkortet förkortas?

Alla besvarade frågor (72228)