Måste man betala böter om man betalat parkering fast skrivit fel på registreringsnumret?

2020-04-25 i Parkeringsböter
FRÅGA
Hej. Jag har fått en kontrollavgift av "parkeringtjänst väst AB". Jag hade betalat i deras app men vänt på 2 bokstäver i mitt reg nummer. Parkeringtjänst väst AB anser att jag har gjort fel och vidhåller kontrollavgiften. Jag å min sida anser att jag har ett kvitto som tydligt visar att jag försök göra rätt för mig. Vad skulle mina chanser vara att vinna ett sådant mål i domstol?Tack på förhand för svar.
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Tyvärr kommer du nog inte få framgång med att gå vidare med ditt ärende i domstol. Man anser att det är kunderna som använder app för att betala parkering som är ansvariga för att se till att man betalar parkering för rätt bil. Den här skyldigheten framkommer oftast i användarvillkoren som man måste godkänna för att kunna betala med appen.

Liknande mål har tidigare prövats i domstol, exempelvis RH 2016:42. Där var det en person som likt dig själv betalat för parkering via sms, men inte skrivit in helt rätt registreringsnummer. Domstolen menade i det fallet att det var omöjligt för en parkeringsvakt att se ifall någon parkeringsavgift betalats för, och att man i efterhand kunde se att en betalning var gjord hjälpte inte.

Med detta rättsfall och fler liknande tror jag tyvärr chansen är väldigt liten att du skulle nå någon framgång i domstol.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Mikaela Dahl
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Parkeringsböter (449)
2021-04-10 Måste p-vakten sätta gul p-böter i rutan?
2021-04-09 Parking fine without any signs / Parkeringsböter utan några skyltar
2021-04-07 Hur länge måste en parkeringsvakt vänta?
2021-03-31 Vart övergår avlastningen till en parkering? Hur går man tillväga för att överklaga en parkeringsbot?

Alla besvarade frågor (91093)