Måste man ansöka om ett nytt körkortstillstånd när man fått en ADHD-diagnos?

Hej,

Jag har fått ADHD diagnos ca 11 månader efter jag fått körkortstillståndet. Det enda som är kvar för mig är att göra provkörningen. Hur gör jag ? Jag har redan gjort risk 1 och 2 sommaren 2020 och teori i år.

Mvh

Olle

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag tolkar din fråga som att du vill få klarhet i hur en ADHD-diagnos påverkar giltigheten av ett körkortstillstånd.

När man gör en ansökan om körkortstillstånd gör transportstyrelsen en bedömning av om man uppfyller de medicinska kraven för att ha körkort. En ADHD-diagnos innebär vanligtvis inga problem när det gäller att få körkortstillstånd, men man behöver lämna ett läkarintyg som visar aktuell status för diagnosen. Vanligtvis meddelar transportstyrelsen att ett sådan läkarintyg behövs.

I ditt fall har du fått diagnosen efter att ditt körkortstillstånd beviljats, vilket innebär att transportstyrelsen inte känner till denna diagnos. Jag skulle därför rekommendera att du kontaktar transportstyrelsen och frågar om du behöver skicka in ett läkarintyg för att körkortstillståndet ska vara fortsatt giltigt.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Nicolina AbaasRådgivare
Public question details image

widgets.product.heading

widgets.product.title

Körkortsärende4995 kr

Gäller ett yttrande eller överklagande. Du skriver själv under och skickar in yttrandet eller överklagandet. Vill du hellre bli företrädd av Lawline? Vänligen klicka här.

Betala medKlarna Logo
widgets.product.warning