Måste man ansöka om ett nytt körkortstillstånd när man fått en ADHD-diagnos?

2019-03-25 i Trafik och körkort
FRÅGA
HejMin son på Snart 15 år har redan körkortstillstånd sedan ett par månader. Nu har han fått en ADHD-diagnos. Behöver vi ansöka på nytt eller rapportera ADHD, eller är hans tillstånd ännu giltigt? Hans läkare säger att inget nytt behövs utan att ansvaret ligger på henne att rapportera om han skulle ses som olämplig nu eller längre fram.Vad gäller? Bara så vi inte bryter mot någon lag.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du vill få klarhet i hur en ADHD-diagnos påverkar giltigheten av ett körkortstillstånd.

När man gör en ansökan om körkortstillstånd gör transportstyrelsen en bedömning av om man uppfyller de medicinska kraven för att ha körkort. En ADHD-diagnos innebär vanligtvis inga problem när det gäller att få körkortstillstånd, men man behöver lämna ett läkarintyg som visar aktuell status för diagnosen. Vanligtvis meddelar transportstyrelsen att ett sådan läkarintyg behövs.

I din sons fall har diagnosen "uppstått" efter att körkortstillstånd redan beviljats vilket innebär att transportstyrelsen inte känner till denna diagnos. Jag skulle rekommendera att ni hör av er till transportstyrelsen och frågar om ni behöver skicka in ett läkarintyg för att körkortstillståndet ska vara fortsatt giltigt. Om du vill läsa mer om medicinska krav för körkortstillstånd och vilka läkarintyg man behöver kan du göra det här.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på Lawline!

Vänligen,

Emma Bergman
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (632)
2019-10-19 Hur identifieras en förare vid hastighetsöverträdelse?
2019-10-19 Hur stor är chansen att jag får tillbaka mitt körkort om jag kört 55 på en 30-väg?
2019-10-09 Vad krävs för att få äga en bil i Sverige?
2019-10-07 Får man köra en 35 år gammal moped utan körkort?

Alla besvarade frågor (73804)