Måste jag dela med mig av min inkomst vid bodelning med sambo?

FRÅGA
Hej. Det är så här att jag och min sambo ska flytta isär och jag undra hur är det med inkomst? Måste jag dela med mig min lön eller kan jag bara betala hälften av våra gemensamma räkningen och behåller som blir över av min lön själv?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Bestämmelser om samboskap finns i Sambolagen (SamboL)

Inkomst är inte samboegendom och ska därför inte delas på mellan sambor
Det är endast om någon av er två begär det som er egendom ska fördelas mellan er genom bodelning. I sådan sambobodelning ska endast samboegendom ingå och fördelas lika mellan er. (SamboL 8 §) Samboegendomen inkluderar gemensam bostad och bohag, alltså sådant ni införskaffat till ert hem för gemensam användning. Inkomst/pengar är inte samboegendom och ska alltså inte delas lika på. (SamboL 3 §)

Ni ansvarar båda för era gemensamma skulder och det ska du precis som du själv säger betala för. (SamboL 13 §) Det som därefter blir över av din lön behåller du däremot själv.

Att tänka på är att om fördelningen av samboegendomen blir sådan att den ena sambon får egendom till ett högre värde än den andra sambon, kan denna behöva kompensera skillnaden med pengar.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Tova Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?